Svaki treći student želi da ode

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki treći student želi da ode

  Trećina od 11.000 anketiranih studenata u Srbiji želi da napusti zemlju, a za odlazak iz su najviše zainteresovani mladi koji završavaju medicinski ili fakultete tehničkih nauka.

  Istraživanje predstavljeno na Univerzitetu u Kragujevcu deo je projekta “Uticaj migracija na životne puteve i raskršća studenata”, koji sprovodi kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku.

  “Mogu se učiniti dobri koraci da bar neki od njih promene tu svoju odluku, ali po rezultatima našeg istraživanja jedna trećina studenata završi studije kod nas i planira, bez obzira šta će se događati u Srbiji, da ode da potraže tamo bolji život”, rekla je Đukić Dejanović, a prenela Televizija Kragujevac.

  Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da su u Srbiji u 2017. rođeno oko 65.000 beba, da je iste godine umrlo više od 103.000 stanovnika, a da je zemlju napušta 16.000 mladih i školovanih ljudi koji Srbiju, u potrazi za poslom i boljim životnim standardom.

  Kako prenosi TV Kragujevac, Srbiju je prema statističkim podacima od 2002. do 2011. godine u potrazi za poslom napustilo oko 150.000 mladih prosečne starosti 27,8 godina.

  Od svih mladih koji su napustili Srbiju svaki peti ima završen fakultet.

  Izvor: Kurir

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE