Sve što treba da znate o NOVOM LEKU protiv korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što treba da znate o NOVOM LEKU protiv korone

  Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kličku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

  „Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid- 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća“, navela je Stokićeva.

  Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv koronavirusa američkog proizvođača Eli Lilly i četvrta je zemlja u Evropi koja poseduje taj lek pored Nemačke, Mađarske i Češke, izjavila je nedavno direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić.

  Ona je navela da je lek bamnalivimab „iz grupe monoklonskih antitela“ i da deluje tako što se „vezuje za mesta gde se virus vezuje za ćelije“ čime sprečava dalju progresiju bolesti.

  „Lek se vezuje za ta mesta i sprečava virus da se dalje vezuje za ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 odsto. Lekova iz ove grupe ima puno, neki su i dalje u kliničkim studijama, ali mi nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost“, navela je Škodrić.

  Prema njenim rečima, taj lek se daje jednom, kroz infuziju, i nije potrebno da pacijent bude hospitalizovan.

  Kako je navela, lek je namenjen pacijentima koji imaju lake simptome infekcije do srednje teških simptoma – a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku.

  Daje se pozitivnim pacijentima, ali isključivo u prvih deset dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost“, rekla je Škodrić.

  Ona je najavila da će nove količine tog leka stići u Srbiju tokom aprila i maja i dodala da ga trenutno ima dovoljno.

  Samo jedna doza leka koji se daje putem intravenske infuzije košta od 2.000 evra pa naviše, ali je za lečenje, srećom, potrebna samo jedna doza

  Novim protokolom za kovid pacijente obuhvaćen i bamnalivimab

  Srbija je usvojila i 11. verziju Protokola za lečenje pacijenata sa kovidom 19, a novina je što je u njemu upravo nabavljeni “bamnalivimab”, proizvođača Eli Lilly.

  Kako piše Kurir, u protokolu se navodi da pacijenti koji prime ovaj lek ne smeju da budu smešteni u kovid bolnicu jer poenta ovog leka jeste da se spreči vezivanje i širenje korone, te se pacijenti moraju zaštititi od dodatnih količina virusa.

  Bamnalivimab, prema protokolu, propisuje tročlani konzilijum, u kome mora biti bar jedan infektolog.

  Daje se kao infuzija u dnevnoj bolnici prijemno-trijažnog centra, a pacijent se potom pušta kući uz redovno praćenje. Lek je, piše u protokolu, najbolje primeniti u prva dva dana od pozitivnog PCR nalaza ili od početka tegoba, a može se dati do 10. dana.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife/Beta/Kurir

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE