Sve učestalije POVREDE radnika, ministarstvo APELUJE na poslodavce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve učestalije POVREDE radnika, ministarstvo APELUJE na poslodavce

  Ministarstvo za rad Srbije i Inspektorat za rad apelovali su na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kako bi se smanjile povrede koje su poslednjih dana učestale.

  Poslodavci su, kako se navodi, dužni da sa zaposlenima zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa zakonom, kao i da vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad, kao i da obezbede preventivne mere zaštite života i zdravlja.

  Zaposleni treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

  “Nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, telefonom ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu”, navodi se u saopštenju.

  Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno 24 časa.

  Inspekcija rada je, kako se navodi, u prva tri meseca 2021. godine imala oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE