Švedski model ZAKAZAO? Prvi u Evropi po smrtnosti, daleko od kolektivnog imuniteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švedski model ZAKAZAO? Prvi u Evropi po smrtnosti, daleko od kolektivnog imuniteta

  Švedska je zabeležila najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi po glavi stanovnika tokom nedelju dana, pokazuju podaci časopisa Our World In Data, istraživačke publikacije sa sedištem na Univerzitetu Oksford.

  Podaci su pokazali da je Švedska imala 6,25 umrlih na milion stanovnika tokom poslednje nedelje.

  Uporedno, Velika Britanija je prosečno beležila 5,75 umrlih na milion stanovnika tokom istog sedmodnevnog perioda, Belgija u proseku 4,6, Francuska 3,49, a Italija u proseku 3.

  Iako je Švedska zabeležila daleko manje slučajeva koronavirusa u poređenju sa naseljenim zemljama poput Italije i Nemačke, broj slučajeva smrtnosti od koronavirusa po glavi stanovnika je među najvišim na svetu.

  Švedska nikada nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Umesto toga, model borbe u toj zemlji oslanja se na ličnu odgovornost i podstiče građane da ostanu kod kuće kada su bolesni i drže distancu kada su u javnosti. Većina preduzeća, restorana, barova i škola ostali su otvoreni, mada su okupljanja više od 50 ljudi zabranjena krajem marta.

  Johan Giesecke, bivši glavni epidemiolog Švedske, koji je sada savetnik za zdravstvo Svetske zdravstvene organizacije, branio je politiku Švedske i rekao da rigorozne mere širom sveta samo odlažu neizbežni broj slučajeva koronavirusa i preminulih.

  Kako je rekao, zabranama se mogu odložiti ozbiljniji slučajevi infekcije na neko vreme, ali kada se ublaže ograničenja, slučajevi će se ponovo pojaviti.

  Istraživanje pokazalo: Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

  Švedsko istraživanje pokazalo je da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

  Tu strategiju zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. Njegova preporuka bila je da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.

  U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od COVID-19 u Švedskoj  je mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

  Beta/AP David Keyton

  Broj pacijenata na intenzivnoj nezi pao je za trećinu otkad je krajem aprila dostigao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava.

  Međutim, Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Europi.

  Cilj istraživanja o antitelima je bio da se utvrdi da li postoji potencijal za kolektivni imunitet, odnosno da li je dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi  zaraza prestala da se širi.

  Švedska zdravstvena agencija rekla je da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija sprovedena pre mnogo vremena, pa se bolest u međuvremenu još proširila.

  Istraživanje je rađeno na osnovu 1,1 miliona testova iz cele Švedske, a objavljene su samo brojke za prestonicu.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE