Sveta stolica OTKRILA "tajnu": Vatikan POSEDUJE više od 5.000 nekretnina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sveta stolica OTKRILA “tajnu”: Vatikan POSEDUJE više od 5.000 nekretnina

  Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000.

  To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada.

  Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).

  Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.

  Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od 50 stranica finansijskog materijala.

  Budžet Apse na 30 stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.

  Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.

  Dokumentacija pokazuje da je Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

  U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.

  Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet. Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko 50 miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.

  Pandemija kovida-19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni većim delom prošle godine.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE