SZO uopozorava: Od korone bi moglo da umre DVA MILIONA ljudi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO uopozorava: Od korone bi moglo da umre DVA MILIONA ljudi

  Svetska zdravstvena organizacija strahuje da će u pandemiji koronavirusa biti dva miliona mrtvih ako se svet snažno ne mobiliše, i apeluje za ravnopravnu raspodelu budućih vakcina.

  U pandemiji je u svetu već umrlo gotovo milion ljudi, a više od 32 miliona je zaraženo, od kojih sedam miliona u SAD.

  Pandemija je ubacila svetske privrede u recesiju bez presedana i primorala otkazivanje ili odlaganje i vodećih kulturnih i sportskih događaja.

  Upitan u Ženevi o mogućnosti da konačni bilans Kovida-19 dostigne dva miliona mrtvih, zvaničnik SZO je ocenio da je to “vrlo verovatno”.

  “Ako ne učinimo sve što se može učiniti, broj koji pominjete ne samo da je moguć, nego nažalost vrlo verovatan”, ocenio je Majkl Rajan, direktor u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za vanredne situacije.

  Uprkos stanju u svetu, novi premijer Japana Jošihide Suga potvrdio je, međutim, da Japan namerava da organizuje Olimpijske igre 2021. “kao dokaz pobede čovečanstva nad pandemijom”.

  U nastojanju da se izbegne “crni scenario”, pokrenuta je grozničava trka za vakcinu: s jedne strane da se razvije vakcina protiv koronavirusa, a s druge, da svaka zemlja osigura dovoljne količine buduće vakcine za svoje stanovništvo.

  Na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, koje je ove godine virtuelno, uz snimljene govore šefova država ili vlada, Latinska Amerika i Australija su zatražile slobodan pristup budućoj vakcini, ali su SAD, EU i Japan već rezervisali više od polovine prve količine doza.

  “Ko god da pronađe vakcinu, treba da je podeli… to je odgovornost prema svetu i moralna odgovornost”, rekao je australijski premijer Skot Morison. On je rekao da će svet vrlo strogo suditi onima koji pokušaju da izvuku kratkoročnu prednost ili dobit iz ove krize.

  Pandemija se i dalje širi, u svetu je umrlo ukupno 994.260 ljudi od kraja decembra.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE