„Tako se to radi“ - BBC pohvalio kampanju vakcinacije u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Tako se to radi“ – BBC pohvalio kampanju vakcinacije u Srbiji

  U tekstu “Kako je Srbija napredovala u kampanji vakcinacije”, BBC navodi da je svestran pristup nabavci vakcina, Srbiju stavio na čelo trke za vakcinaciju stanovništva u kontinentalnoj Evropi.

  “Nije nam važno da li vakcine dolaze iz Kine, SAD ili EU, sve dok su bezbedne i dok ih dobijamo što je pre moguće. Za nas vakcinacija nije geopolitičko pitanje, već pitanje zdravstvene zaštite”, rekla je premijerka Ana Brnabić za BBC.

  Takav pragmatizam se itekako isplatio, piše BBC, ističući da se druge zemlje Zapadnog Balkana bore za nabavku vakcina i da se uzdaju u EU ili međunarodni sistem Kovaks.

  Sa druge strane Srbiji je cilj da vakciniše najmanje 10 odsto stanovništva do polovine februara“, piše BBC.

  U tekstu se navodi i da Srbija ispred svih 27 država članica EU – sprovodi vakcinaciju, čak dvostruko brže od Nemačke, Španije i Italije, i četiri puta brže od Holandije.

  Iako premijerka insistira na tome da nema mesta za geopolitiku kada je reč o koronavirusu, topli odnosi Beograda sa Pekingom i Moskvom nesumnjivo su pomogli da se nabave količine vakcina na kojima zemlje EU mogu samo da zavide, piše BBC.

  “Bila bih podjednako srećna kada bismo od Fajzera dobili milion vakcina. Ali naša spoljna politika se isplatila. Mislim da je to bilo pametno i moram reći da sam ponosan na ono što smo postigli”, rekla je Brnabić.

  Ona je ukazala da je Srbija, pošto nije članica Evropske unije, u poziciji da bude poslednja koja će dobiti vakcine od EU.

  “To je loša strana toga što nismo članica EU, a pridruživanje Uniji ostaje strateški fokus moje vlade”, poručila je premijerka.

  Međutim, kako ocenjuje BBC, u ovom kriznom trenutku za Srbiju je korisno što se nije oslanjala na Brisel u nabavci vakcina. BBC ističe i da začuđuje efikasnost procesa imunizacije u zemlji koja nije poznata po dinamičnoj javnoj upravi.

  Sa druge strane, piše BBC, situacija za Brisel nije povoljna, jer svet vidi da zemlja kandidat ima vidne koristi od svojih veza sa Istokom i ne po prvi put, zemlje Zapadnog Balkana otkrile su da EU može biti nepouzdan partner, konstatuje BBC.

  U tekstu se navodi da najmanje jedna zemlja EU, Mađarska, sledi primer Srbije nabavljajući kineske i ruske vakcine i dodaje da drugi mogu zauzeti isti pristup.

  Srbija jednom može da uživa pokazujući ostatku kontinenta kako stvari treba da se rade“, zaključuje BBC.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE