Telekom Srbija dao najvišu ponudu za kosovski IPKO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Telekom Srbija dao najvišu ponudu za kosovski IPKO

  Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti izjavio je da je Telekom Srbija dao najvišu ponudu na tenderu za kupovinu kosovskog operatera mobilne telefonije IPKO.

  Špend Ahmeti je na svom Tviter nalogu objavio da je Telekom Srbija ponudila čak 155 miliona evra na tenderu za kupovinu kosovskog operatera mobilne telefonije IPKO.

  Prema Ahmetijevim navodima, tolika ponuda Telekom Srbiju stavlja u poziciju ponuđača koji je ponudio najvišu cenu za preuzimanje kosovske kompanije.

  Ahmeti, međutim, u svom postu na Tviteru ocenjuje da bi ponuda Telekoma Srbija trebalo da bude “blokirana”.

  “Pre nekoliko godina, Albanac Elvin Guri želeo je da preuzme Telenor banku, ali je njegovu ponudu ‘blokirala’ Narodna banka Srbije. Prvo priznanje!”, napisao je Ahmeti na svom tviter nalogu.

  Vlasnik kosovskog operatera mobilne telefonije Ipko je Telekom Slovenije, sa 100 odsto udela. U julu prošle godine, slovenačka kompanija najavila je da pokreće proceduru prodaje kosovskog operatera, u skladu sa svojom poslovnom strategijom u periodu do 2023. godine, ali nije objavila više detalja o planovima za Ipko.

  Prema izvorima Radio-televizije Kosova, srpska telefonska kompanija „Telekom Srbija“ ponudila je 155 miliona evra za kupovinu kompanije „IPKO“.

  Od 10 prihvaćenih ponuda „Telekom Srbija“ je ponudila najveći iznos za kupovinu kompanije „IPKO“. Stručnjaci procenjuju da bi, ukoliko do toga dođe, nacionalna sigurnost bila ugrožena.

  Takođe se saznaje da je Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije obezbedilo da do takve situacije može doći i prethodno preduzelo određene aktivnosti.

  Dana 25. jula 2019. godine Odbor RTEPK, na čelu sa Krešnikom Gašijem (Kreshnik Gashi), sada direktorom Kosovske obaveštajne agencije, odlukom kojom je usvojen zahtev kompanije IPKO Telekomunikacije LLC za obnovu dozvole za davanje prava na korišćenje potreba radiofrekvencijskog spektra: prema tački 3 Aneksa 1 iste odluke, predvideo je da: „Individualna autorizacija navedena za operatere, ne može se prodati, dati u zakup, preneti ili dati kao garancija bez prethodnog odobrenja RTEPK. Promena kontrole operatera, bilo direktna ili indirektna, ne može se izvršiti bez prethodnog pismenog odobrenja RTEPK“.

  To podrazumeva da IPKO telekomunikacije LCC ne može promeniti vlasnika i ne može prodati akcije drugoj kompaniji bez prethodnog odobrenja RTEPK.

  Izvor: BIZLife/Kossev

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE