"The social dilema" je ALARMANTNA i otrežnjujuća slika naše zavisnosti (VIDEO) - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“The social dilema” je ALARMANTNA i otrežnjujuća slika naše zavisnosti (VIDEO)

Stručnjaci već dugo raspravljaju o tome kako smo postali zavisni od društvenih mreža, a ta zavisnost je rasplamsana u poslednjih nekoliko godina.

Novi Netfliksov dokumentarni film daje alarmantnu i otrežnjujuću sliku obima te zavisnosti i načina na koji su je društvene mreže stvorile i iskoristile.

Dokumentarac „Društvena dilema“ reditelja Džefa Orlovskog otkriva kako su zavisnost i narušavanje privatnosti suštinske odlike, a ne greške na platformama društvenih mreža.

Da društvene mreže mogu da izazovu zavisnost nije otkriće nikome ko koristi Fejsbuk, Tviter, Instagram i slične medije. Ali u dokumentarcu Džefa Orlovskog, bivši zaposleni ovih kompanija svedoče da je pogubnost društvenih mreža njihova karakteristika, a ne greška.

Oni tvrde da je manipulacija ljudskim ponašanjem radi zarade ugrađena u ove kompanije sa izuzetnom preciznošću: beskonačno skrolovanje i puš notifikacije održavaju korisnike stalno angažovane, personalizovane preporuke koriste podatke ne samo za predviđanje već i za uticaj na naše postupke pretvarajući korisnike u lak plen oglašivača i propagandista.

 

Kao i u svojim dokumentarnim filmovima o klimatskim promenama, „Chasing Ice“ i „Chasing Coral“, Orlovski stvarnost koja je možda previše kompleksna i apstraktna da bi laik mogao da je shvati, a kamoli da brine o njoj, sažima tako da svima bude razumljiva.

U najnovijem dokumentarcu Orlovski razgovara sa muškarcima i ženama koji su pomogli u izgradnji društvenih medija, a sada se plaše efekata svojih kreacija na mentalno zdravlje korisnika i temelje demokratije.

„Nikada ranije u istoriji 50 dizajnera nije donelo odluke koje imaju uticaj na dve milijarde ljudi“, kaže Tristan Haris, bivši etički dizajner u Guglu. Ana Lembke, stručnjak za zavisnost sa Univerziteta Stanford, objašnjava da ove kompanije iskorišćavaju evolucionu potrebu mozga za međuljudskim vezama. A Rodžer Mekname, jedan od prvih investitora u Fejsbuk, iznosi zastrašujuću optužbu: Rusija nije hakovala Fejsbuk, jednostavno je koristila platformu.

U igranom delu dokumentarac prikazuje stereotipnu prigradske porodicu koja trpi posledice zavisnosti od društvenih mreža, gde je akcenat na sinu srednjoškolcu koga izloženost društvenim mrežama politički radikalizuje.

Uprkos žestokim kritikama, mnogi sagovornici u „Društvenoj dilemi“ sugerišu da pravim promenama možemo na dobar način da koristimo prednosti društvenih medija, bez lošeg uticaja.

Izvor: BIZLife

Foto: Pexels

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE