Tim Evropa na delu - Zaštitna oprema iz RescEU zaliha stigle u Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tim Evropa na delu – Zaštitna oprema iz RescEU zaliha stigle u Srbiju

  Maske, rukavice i druga oprema za  borbu protiv pandemije COVID 19 stigla je danas u Srbiju, a u pitanju je samo jedna od donacija Evropske unije.

  Ova pomoć medicinskom sistemu i drugim službama dolazi na zahtev srpskih vlasti, u vreme velikog broja zaraženih koronavirusom, kao i stalne potrebe za zaštitom lekara, ključnog osoblja i borbom za živote pacijenata u kritičnom stanju.

  Donacija se sastoji od pola miliona zaštitnih maski, pola miliona rukavica i druge opreme za ličnu zaštitu. Donaciju finansijski podržava Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a isporuka dolazi iz zajedničke evropske zalihe RescEU u Grčkoj.

  Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je:

  EU radi neprekidno kako bi nastavila da pruža podršku Srbiji u teškim vremenima. Najnovija donacija stiže u pravi čas, jer je zbog ponovno buktanja virusa zdravstveni sistem pod stalnim pritiskom. Drago mi je i ponosan sam što ove materijale možemo da pružimo Srbiji u duhu solidarnosti, dok naporno radimo na tome da Srbiji olakšamo pristup vakcinama.

  Kao odgovor na krizu COVID 19, EU je Srbiji brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra – 15 miliona evra je opredeljeno za trenutni odgovor, dok je 78 miliona evra opredeljeno za srednjoročni ekonomski oporavak.

  Tokom proleća, EU je organizovala 15 teretnih aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ovi avioni su prevezli preko 721 tonu opreme koju je Srbija nabavila za borbu protiv COVID 19, dok je EU pokrila troškove transporta u iznosu od 7,1 milion evra. Takođe, EU je obezbedila sredstva srpskim vlastima da angažuju 200 domaćih medicinskih radnika na period od šest meseci i donirala medicinske potrepštine u vrednosti od 4,9 miliona EUR, kao i 14 vozila hitne pomoći i dekontaminacionih vozila za srpske bolnice.

  Šta je RescEU?

  Tokom 2019. godine, EU je ojačala komponente svog upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU.

  Najnoviji uvedeni element – rescEU – ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima.

  Pored toga, rescEU uspostavlja novu evropsku rezervu resursa (‘rescEU rezerva’) koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu odgovoriti na zdravstvene vanredne situacije, i hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

  Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE