Tim SZO o izveštaju o poreklu COVID-19: Bilo je pritisaka, ali ćemo biti JEDINSTVENI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tim SZO o izveštaju o poreklu COVID-19: Bilo je pritisaka, ali ćemo biti JEDINSTVENI

  Šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek, koji sa kineskim kolegama završava dugo očekivani izveštaj o poreklu koronavirusa, priznao je da bi njegovi autori mogli da se suoče sa “pritiscima”, ali i izrazio uverenje da će svi članovi tima profesionalno i jednoglasno odobriti izveštaj.

  Peter Ben Embarek, stručnjak za bezbednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je da se tim nada da će izveštaj, koji ima oko 280 stranica, zajedno sa grafikonima, datumima i prilozima, biti objavljen sledeće nedelje, preneo je AP.

  Ben Embarek, koji je predvodio desetočlani međunarodni tim stručnjaka koji je boravio u Kini u januaru i februaru, priznao je da je bilo političkih pritisaka u vezi pandemije koronavirusa sa svih strana.

  “Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izveštaju nakon što tekst bude završen”, rekao je on.

  Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sređivanje teksta izveštaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevođenje sa kineskog na engleski jezik.

  Kineski Global Tajms objavio je u sredu intervju sa Lijangom Vanijanom (Liang Wannian), šefom kineskog dela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji su pokazali “ogromno nepoštovanje prema radu naših naučnika”

  Lijang je rekao da su pojedini političari i svetski mediji politizovali naučno istraživanje porekla kovida-19, bez obzira na naučne činjenice, zbog lične koristi, “proizvoljno i pogrešno tumačeći naučna saznanja i izveštaje zajedničkog tima”.

  On je istakao da su obe strane imale potpuno otvorenu saradnju tokom jednomesečnog istraživanja i da “rezultati zajedničke studije predstavljaju konsenzus kineskih i stranih stručnjaka”.

  Tim tokom istraživanja u Kinu nije otkrio slučajeve kovida-19 pre 8. decembra 2019, rekao je Lijang.

  Ben Embarek je ranije ovog meseca najavio da će izveštaj biti objavljen 15. marta, ali je on odložen za sledeću sedmicu.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE