Tokom rekonstrukcije OŠTEĆEN istorijski objekat u Kragujevcu (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tokom rekonstrukcije OŠTEĆEN istorijski objekat u Kragujevcu (VIDEO)

  Deo zgrade stare kragujevačke pijace, koji se nalazi u okviru istorijskog kompleksa Milošev venac, urušio se jer su radnici koji je rekonstruišu potkopali temelje i narušili statiku ove zgrade, koja je pod zaštitom države.

  Zgrada Gradske tržnice, iz 1929. godine i pod zaštitom države, oštećena je jer se srušio deo zida, dok se u blizini obavlja građevinska rekonstrukcija kompleksa zgrada.

  Deo zida zgrade srušen je tokom tekuće, inače, kontroverzne rekonstrukcije tog objekta, koji je i sam kulturno istorijski spomenik pod zaštitom nadležnih ustanova.

  Kragujevačka Gradska tržnica, naime, prvi je natkriveni objekat te vrste u nakadašnjoj Jugosaviji i njenom evropskom okruženju, koja je proglašena za kulturno istorijsko dobro pod ingerencijim gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  Zgrada Gradske tržnice u Kragujevcu izgrađena je 1929, a projektovao ju je arhitekta Georgij Pavlovič Kovaljevski, autor urbanističkog plana grada Beograda iz tog perioda.

  Kako je reč o vrednom kulturno-istorijskom i arhitektonskom objektu, koji se nalazi u samom središtu kompleksa Milošev venac u kojem su, u prvoj polovini 19. veka, i bukvalno postavljeni temelji moderne srpske države, u Kragujevcu se godinama, pa i decenijama unazad polemisalo o (pre)nameni Tržnice.

  Do skora je iz stručnih krugova i gradske uprave bilo najavljivano da će “Zelena pijaca” da bude iseljena iz Gradske tržnice i njenog okruženja, te da će u njoj da bude smeštena neka od kragujevačkih ustanova kulture, kao i da će čitav prostor da bude obogaćen kulturnim i istorijskim sadržajima koji bi svedočili o slavi prestonog Kragujevca i nastajanju moderne države Srbije.

  Aktuelna gradska vlast je, međutim, nasuprot protestima vodećih gradskih urbanista, odlučila da Gradsku tržnicu rekonstruiše tako što će u u njoj da ostavi pijacu, a da pored nje, prema Lepenici i monumentalnom Spomeniku “Palim Šumadincima” napravi plato, a sa suprotne strane izgradi natkriveni mlečni paviljon.

  Predviđena je i izgradnja podzemne garaže ispod platoa prema Spomeniku “Palim Šumadincima”, tokom čijeg kopanja je i srušen deo zida Tržnice.

  Kragujevačka stručna javnost žestoko se, inače, protivila gradnji te garaže, već je insitirala da se čitav kompleks Miloževog venca, a sa njime i prostor na kojem je Gradska tržnica pretvori u pešačku zonu.

  Aktuelna gradska vlast je ignorišući sugestije struke, u maju započela rekonstrukciju Gradske tržnice prema svom naumu, tokom koje je jutros, najverovatnije, srušen deo jednog zida tog istorijskog objekta.

  Radove na rekonstukciji Gradske tržnice u Kragujevcu koji, prema zvaničnoj informaciji, treba da koštaju oko 352 miliona dinara, u junu je posetila i premijerka Ana Brnabić.

  Dok vlasti tek treba da utvrde uzrok pada zida, član Gradskog veća Miljan Bjeletić je rekao za RTV Kragujevac da “šteta nije velika i zgrada će biti dovedena u stanje u kojem se bila”.

   

  Izvor: N1, Danas, Glas Šumadije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE