Tri godine NEZAKONITO na funkciji dekana FTN

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri godine NEZAKONITO na funkciji dekana FTN

  Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački izabran je nezakonito na ovu funkciju, pokazuje inspekcijski nadzor Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

  Nedavno autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju stalo je na put Radetu Doroslovačkom da ide u kandidaturu za još jedan mandat. Međutim, zbog činjenice da ima više od 65 godina, dovela je u pitanje i mogućnost da li Doroslovački, koji fakultetom upravlja punih osam godina, uopšte može da završi mandat, koji bi mu istekao 30. septembra, kada bi na njegovo mesto došao novoizabrani dekan Srđan Kolaković.

  Inspekcija je proveravala proceduru izbora dekana na FTN u ponedeljak, 8. marta. Nadzor na Fakultetu tehničkih nauka pokrenut je na zahtev profesora Ilije Tanackov, koji je, po svemu sudeći, bio jedan od mnogih protivnika Doroslovačkog, ali praktično jedini spreman da se otvoreno suprotstavi dekanu.

  Predmet nadzora je bila provera postupanja FTN u skladu sa Autentičnim tumačenjem odredbe člana 64. stava 1. Zakona o visokom obrazovanju. Po ovom tumačenju, dekan ne može da bude nastavnik kojem je prestao radni odnos na neodređeno vreme, na kraju školske godine u kojoj je navršio 65 godina.

  15 dana za imenovanje v.d. dekana

  Inspekcija je proveravala na osnovu čega je Doroslovački dobio još jedan mandat 2018. godine, kada je već imao punih 65 godina. Imali su uvid u niz dokumenata na osnovu kojih su utvrdili činjenično stanje i doneli odluku.

  “Dr Rade Doroslovački, koji je navršio 65 godina života i kome je radni odnos produžen na određeno vreme od dve godine, ne ispunjava uslov za dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, te je Odluka od 16. maja 2018. godine, Saveta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kojom je imenovani izabran za dekana Fakulteta, sa mandatnih periodom od 1. oktobra 2018. godine do 30. septembra 2021. godine, nezakonita”, navodi se u opisu otkrivenih nezakonitosti u inspekcijskom nadzoru.

  Savetu Fakulteta tehničkih nauka naloženo je da stavi van snage odluku o izboru Doroslovačkog za dekana, te da imenuje vršioca dužnosti dekana iz reda prodekana Fakulteta, do isteka tekućeg mandatnog perioda, odnosno do 30. septembra 2021. godine.

  Savet ima rok od 15 dana da postupi po izrečenoj meri, a fakultet ima pravo da u roku od pet dana dostavi primedbe na Zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

  Doroslovački je sredinom februara izjavio za 021.rs izjavio “pod moralnom i materijalnom odgovornošću” da je uvek poštovao zakon i da će ga poštovati i dalje.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE