TRI GRUPE RADNIKA koje je koronakriza najviše pogodila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TRI GRUPE RADNIKA koje je koronakriza najviše pogodila

  Najveće žrtve korona krize na tržištu rada su zaposleni na određeno vreme, sezonci i radnici na povremenim poslovima, pokazuje nova analiza Eurostata.

  U EU je, prema podacima koje je objavio Eurostat, na kraju drugog ovogodišnjeg tromesečja bilo oko 19,2 miliona zaposlenih na određeno vreme u starosnoj grupi od 20 do 64 godina, dok ih je krajem prošle godine bilo 22,2 miliona.

  To znači da se u prvoj polovini ove godine broj zaposlenih na određeno vreme u EU smanjio za oko tri miliona ili za više od 13 odsto. Pao je i udeo zaposlenih na određeno vreme u ukupnom broju zaposlenih, i to sa 11,6 odsto, koliko je iznosio krajem prošle godine – dakle, pre izbijanja koronakrize – na 10,2 procenta sredinom ove godine, nakon prolećnog zatvaranja.

  Istovremeno, stopa nezaposlenosti u EU porasla je sa 6,5 odsto, koliko je iznosila krajem 2019. godine, na 7,1 odsto krajem juna ove godine. Smanjenje broja zaposlenih na određeno vreme, može se zaključiti iz podataka Eurostata, glavni je generator rasta nezaposlenosti u korona krizi.

  Podaci za Hrvatsku još su gori, s obzirom na to da spada među članice EU u kojima su ugovori na određeno vreme najzastupljeniji. Krajem prošle godine 15 odsto ukupnog broja zaposlenih radilo je, pokazuju podaci Eurostata, na određeno vreme, dok je njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih do sredine ove godine pao na 12,7 odsto.

  Broj zaposlenih na određeno vreme u istom se periodu smanjio za gotovo 40.000, ili oko 17 odsto. Krajem prošle godine ugovore o radu na određeno vreme, prema podacima eurostatističara, imalo je 246.000 zaposlenih, a krajem juna ove godine njih 205.000, što znači da je u prvoj polovini godine otprilike svaki šesti zaposleni na određeno vreme u Hrvatskoj ostao bez posla.

  Promenama koje je na tržište rada unela pandemija koronavirusa posebno su, upozoravaju u Eurostatu, pogođeni mladi. Većina njih ionako je radila na određeno vreme, a korona kriza je dovela do značajnog pada udela mladih radnika među zaposlenima na određeno vreme.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE