Trka za INDEKSE: Na stomatologiji 4 na 1, Mašinski pretekao ETF - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Trka za INDEKSE: Na stomatologiji 4 na 1, Mašinski pretekao ETF

Trka za 51.000 akademskih mesta na prvoj godini osnovnih i integrisanih državnih studija počela je prijavljivanjem na sedam univerziteta u zemlji, a svršeni srednjoškolci polagaće prijemne ispite do kraja ove sedmice.

Sudeći po prijavama, interesovanje budućih brucoša za društvene nauke primetno je smanjeno nauštrb matematičkih, tehničkih i fakulteta medicinskih usmerenja.

Ubedljivo najpopularnija visokoškolska ustanova je Stomatološki fakultet u Beogradu, gde na jedno mesto konkuriše 3,8 srednjoškolaca. Vicešampion u popularnosti je Fakultet organizacionih nauka, na kojem 2,6 budućih brucoša konkuriše za jedan indeks. Na Medicinskom fakultetu taj odnos je 2,3 kandidata na jednu stolicu u amfiteatru, dok je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 2,2, a na Matematičkom fakultetu 1,7 zainteresovanih za jedan indeks. Sa 1,6 kandidata na jedno mesto, interesovanje na Farmaceutskom fakultetu jednako je onom koje vlada na Mašinskom, koji je ove godine po popularnosti pretekao Elektrotehnički, gde se za jednu stolicu takmiči 1,5 budućih studenata.

Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta, ističe da će ta razlika tek da bude veća, jer realnost pokazuje da su mašinski inženjeri kreirali najviše stvari koje čoveku olakšavaju život.

“U svemu ima novih znanja iz tehnološko-metalurških oblasti i elektrotehnike, tako da kolege sa drugih srodnih fakulteta ne shvatamo kao rivale, već jedni druge podstičemo da svake godine budemo bolji”,  objašnjava Mitrović.

S druge strane, najviše slobodnih mesta – 436, ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu, što je gotovo polovina ponuđenih akademskih stolica. Veliki manjak zainteresovanosti među brucošima beleže i Geografski fakultet, na kojem 180 srednjoškolaca konkuriše na 310 mesta, kao i Filološki fakultet, gde su ostala 394 slobodna mesta. Na Fizičkom fakultetu nije popunjeno ni pola kvote, dok je na Šumarskom u startu ostalo 190 upražnjenih akademskih stolica. Da li će ih biti i više – zavisi od rezultata prijemnih ispita, koji će se u svim ustanovama okončati do 30. juna, a već narednog dana biće objavljeni preliminarni rezultati ovogodišnjeg upisa.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE