Turističke agencije MOLE Krizni štab: Dozvolite đačke ekskurzije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turističke agencije MOLE Krizni štab: Dozvolite đačke ekskurzije

  Turističke agencije u Srbiji uputile su molbu Kriznom štabu da razmotri ponovno realizovanje dečijih i omladinskih putovanja u Srbiji.

  Kako su naveli u dopisu, ova putovanja su zaustavljena u martu prošle godine do kada je bilo već ugovoreno višednevnih putovanja za oko 150.000 učenika na ekskurzijama i nastavama u prirodi.

  Samim tim nije iskorišćeno više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima na teritoriji Srbije i to bez podataka o jednodnevnim izletima koje je trebalo da budu realizovana od aprila do juna prošle godine.

  Budući da hoteli u Srbiji (na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Vrnjačkoj Banji, Divčibarama, Zlataru, Sokobanji i ostalim destinacijama) rade i primaju goste u skladu sa epidemiološkim preporukama u letnjoj i zimskoj sezoni, tražili smo da se dozvole i dečja i omladinska putovanja.

  Deca su, inače, tokom tog perioda porodično i mimo škole kroz razne kampove i sportske pripreme putovala – kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Oni upozoravaju da hotelijeri i agencije koje se bave ovim vidom turizmom ne rade skoro 11 meseci i da se nalaze na rubu egzistencije.

  Novac koji je uplaćen za đačka putovanja, a koji su agencije prosledile dečjim odmaralištima i hotelima je potrošen tokom prethodne godine za opstanak ovih privrednih subjekata. Ukoliko ne dobiju mogućnost da realizuju ova putovanja imaće objektivan problem povraćaja novca u januaru 2022. godine, kako je predviđeno Uredbom Vlade Srbije o zamenskim putovanjima.

  Hotelijeri neće biti u mogućnosti da vrate pare turističkim agencijama, agencije školama, posredno roditeljima, navodi se u ovom dopisu.

  Pojedine agencije su tokom prethodnog perioda vratile novac, ali ima više od 100 onih koje su, zbog takvih ugovora, sredstva prosledile odmah i sada nisu u mogućnosti da refundiraju novac, a roditelji insistiraju na tome.

  Inače, za sada ne postoji takva obaveza, jer prema važećoj uredbi koju je vlada donela u aprilu prošle godine, novac se putnicima vraća početkom 2022. u slučaju da tokom ove godine ugovorena putovanja ipak ne iskoriste.

  Aleksandar Seničić, direktor Jute kaže da agencije ne žele da ugroze niti dovedu u pitanje zdravlje putnika, nego da traže mogućnost da uz maksimalne zaštite mere ipak organizuju putovanja i to po regionima u kojima je epidemiološka situacija povoljna.

  Dodaje da bi, osim ekonomskog aspekta, ponovno organizovanje dečijih i omladinskih putovanja značio i opstanak mnogih agencija, ali i hotelijera i prevoznika.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE