Turistički vodiči se PRIJAVLJUJU za dva minimalca, ali NE MOGU svi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turistički vodiči se PRIJAVLJUJU za dva minimalca, ali NE MOGU svi

  Turistički vodiči u Srbiji imaju rok do 16. juna da se prvi put prijave za državnu pomoć zbog nemogućnosti da rade dok traje pandemija koronavirusa, ali iz uslova poziva nije jasno ko će dobiti dve minimalne zarade, rekla je predstavnica Udruženja turističkih vodiča Milica Lenasi.

  Ona je za Betu rekla da su opšti uslovi za pomoć da vodič ne radi ni na povremenim poslovima, da nije penzioner i preduzetnik, da je obnovio licencu do marta ove godine i da je državljanin Srbije.

  “Konačnu odluku o pravu na pomoć od dve minimalne zarade od 30.900 dinara doneće komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ali nije jasno da li će se pored opštih uslova ocenjivati još nešto”, rekla je Lenasi.

  Dodala je da je licencu obnovilo 1.175 turističkih vodiča i 45 pratilaca grupa, ali se ne zna koliko je ljudi posao turističkog vodiča obavljalo iako su penzioneri koji su sada isključeni iz prava na pomoć.

  Lenasi smatra da će mali broj turističkih vodiča imati pravo na pomoć, jer su mnogi da bi platili račune i preživeli za 15 meseci koliko traje pandemija morali da nađu bilo kakav drugi posao.

  Pomoć bi, kako je najavljeno trebalo da se isplati za jul i avgust, pa se pretpostavlja da komisija mora da završi pisao do kraja juna.

  Lenasi je rekla da turističke vodiče od 1. januara 2022. godine čeka i nova obaveza da sa sobom nose fiskalnu kasu i da registruju svaki posao jer nisu izuzeti od te obaveze kao advokati.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE