Turistiške agencije najavile CRNU LISTU banaka i osiguravajućih društava

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turistiške agencije najavile CRNU LISTU banaka i osiguravajućih društava

  Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije – Inicijativa TAS, donelo je odluku da formira Privredni biro za preduzetnike i privrednike u kojem će se registrovati “crna” lista banaka i osiguravajućih kompanija, na osnovu njihovih poteza koji su imali za cilj diskriminaciju turističke delatnosti uskraćivanjem kredita i drugih usluga.

  „Privredni biro za preduzetnike i privrednike registrovaće sve poteze banaka i osiguravajućih kompanija, a koji su imali za cilj diskriminaciju privrednih delatnosti. Poneli su se kao “ratni profiteri”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da će se javnosti predočiti “crna“ lista banaka i osiguravajućih kompanija koje su odmah po proglašenju pandemije virusa, turistički sektor stavile u visoku zonu rizika, pa tako ni jedna turistička agencija, niti jedan zaposleni u turističkoj agenciji, nije mogao da dobije dozvoljeni minus, čekove ili kredit.

  Udruženje je istaklo da je Srbija turističkom sektoru pomogla isplatom minimalnih ličnih dohodaka i za 17 meseci trajanja epidemije turističkom sektoru je isplaćeno 7,2 minimalna lična dohodka po zaposlenom radniku, odnosno oko 216.000 dinara.

  U isto vreme, na taj isplaćen iznos, kako se navodi, poslodavci su morali državi da plate oko 125.000 dinara na ime poreza i doprinosa.

  „Za 17 meseci turistički sektor je od države Srbije dobio pomoć od oko 91.000 dinara, ili 5.350 dinara mesečno po jednom zaposlenom radniku. To je pomoć koja je uspela da spasi turistički sektor od potpunog kolapsa, prema podacima resornog, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija“, navodi se u saopštenju.

  Osiguravajuće kompanije koje posluju na teritoriji Srbije su takođe iskoristile ovu situaciju i cene svojih usluga, koje su turističke agencije po zakonu obavezne da koriste podigle za 300 odsto.

  „U državama u kojima institucije funkcionišu, kao i pravni sistem, ovakvo ponašanje karakterišu kao monopolsko udruživanje radi ostvarivanja ekstra profita“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da su osiguravajuće kompanije „podlegle uticajima raznoraznih spoljnih faktora”, te umesto da procenjuju rizike, svoje ponude su davali na “dojavu”, odnosno funkcionisale su sa listom “podobnih” i “nepodobnih”.

  Udruženje je navelo da će banke i osiguravajuće kompanije morati da uplate taksu ukoliko žele listu iz biroa o njihovom stanju.

  Fond za razvoj Republike Srbije koji je, kako se navodi u saopštenju Udruženja, prema odluci Vlade trebalo da najugroženijim delatnostima odobrava kredite za likvidnost zaključno sa krajem 2020. godine svoj posao nije završio u zadatom roku pravdajući se da je dobio preko 20.000 zahteva i da nisu stigli sve da ih obrade.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE