Turskim tokom gas stiže 2019. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turskim tokom gas stiže 2019. godine

  Izgradnja gasovoda Turski tok, čija bi trasa trebalo da prolazi preko teritorije Srbije, što bi je svrstalo i tranzitnu zemlju na putu ruskog gasa ka Evropi, ponovo je akualizovana. O tome su razgovalo u Bugarskoj, Mađarskoji i Srbiji, a potpisani su i sporazumi koji podržavaju izgradnju ovog gasovoda. Predviđeno je da prva linija gasovoda Turski tok, koja će snabdevati samo potrošače u Turskoj, bude završena u martu 2018. godine, dok bi druga, ispod Crnog mora za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope, trebalo da bude završena u 2019. godini.

  Izgradnja ovog gasovoda, kao i prolazak kroz teritoriju Srbije, za našu zemlju je važno zbog nekoliko razloga. To bi Srbiji omogućilo ne samo bolje i stabilnije snabdevanje prirodnim gasom, već i ubranje odgovarajućih tranzitnih taksi, a sigurno je i da bi bila otvorena nova radna mesta. Uz to, Srbija bi dobila drugi pravac snabdevanja prirodnim gasom iz Rusije, jer do naše zemlje sada ovaj energent stiže iz Mađarske, do koje dolazi iz Ukrajine, a ranije je iz Rusije najavljeno da bi 2019. godine mogao da prestane transport gasa ka Evropi preko Ukrajine. To bi Srbiju, ali i druge zemlje u regionu, stavilo uveoma nepovoljnu situaciju, zbog čega je eventulana izgradnja Turskog toka i te kako važna.

  Po rečima urednice internet časopisa “Balkanmagazin” Jelice Putnikvić, izgradnja gasovoda Turski tok i prolazak kroz Srbiju nosi mnogo pozitivnih efekata, ali je potrebno i da se dosta psola uradi kako bi se to i ostvarilo. Po njenim rečima planirano je da gas iz jednog kraka Turskog toka, od ruske crnomorske obale stiže do turske obale, a potom kopnom kroz Tursku do Bugarske. Nakon toga, trasa gasovoda produžava kroz Srbiju, a potom u Mađarsku, a planirano je da se izgradi jedan krak ka Hrvatskoj. Što se tiče trase gasovoda kroz Srbiju, ukazuje Jelica Putniković, najrealnije je da to bude nekadašnja trasa Južnog toka, jer je u Srbiji ona definisana, a za neke deonice je urađena i eksproprijacija.

  –  Planirano da Gasprom do Turske izgradi dve cevi kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje – kaže Jelica Putniković.- U maju je počela izgradnja prve linije, kojom će se transportovati gas za turske potrošače, a druga će preko Balkana, kroz Srbiju, ići trasom koja je bila predviđena za gasovod Južni tok.

  Dakle, za oko dve godine bi gasovodom Turski tok gas trebalo da stigne do potrošača u Evropi. Bilo bi dobro da se to i desi, jer se već godinama najavljuje izgradnja gasovoda, ali nijedan od brojnih projekata nije realizovan. Ono što je sigurno je da potrošnja gasa u Evropi raste, a da je ovaj energent najlakše i najekonomičnije dopremiti iz Rusije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Gazprom

  Piše: Ana Markovič

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE