TV taksa ostaje 150 dinara ili poskupljuje?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV taksa ostaje 150 dinara ili poskupljuje?

  Država planira i dogodine da Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine finansira sa četiri milijarde evra, a taksa će verovatno ostati 150 dinara, pišu Novosti.

  Kolika će dogodine biti tv taksa i kako će se RTS i RTV finansirati, još nije odlučeno, iako se Nova godina približava. Izvesno je, bar prema predlogu budžeta, da će RTS i RTV i u 2017. godini od države dobiti četiri milijarde dinara. Ali nije sigurno da li će građani i dalje TV taksu plaćati 150 dinara ili skuplje.

  Sudeći prema planu države da istim iznosom finansira javne servise i naredne godine, verovatno ni taksa neće biti povećavana. Ali o tome odluku treba da donesu upravni odbori RTS i RTV. Bar tako predviđa Zakon o javnim servisima, usvojen 2014. godine.

  Istina, taj isti zakon predvideo je da će iznos TV takse biti do 500 dinara, ali je Vlada Srbije odlučila da građani plaćaju 150 dinara. Ovaj zakon predvideo je da se iznos takse može menjati i usklađivati sa troškovima života, počevši od 2017. godine.

  O načinu finansiranja javnih servisa u RTS i Ministarstvu kulture i informisanja ne žele da govore o ovoj temi, jer, kako kažu, nemaju informacije kako će finansiranje izgledati od sledećeg meseca.

  U svakom slučaju, kako Zakonu o privremenom finansiranju javnih servisa ističe rok za manje od mesec dana, pred parlamentarce će po hitnom postupku morati da dođe njegova izmena, da bi rok bio produžen. Jer ako ovaj zakon više ne bude važio, moraće da se primenjuju pravila postavljena Zakonom o javnim servisima, koji ne dozvoljava budžetsko finansiranje, osim kroz učešće na medijskim konkursima.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE