U 90% IT kompanija u Srbiji BEZ OTKAZA, petina smanjila plate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U 90% IT kompanija u Srbiji BEZ OTKAZA, petina smanjila plate

  Jedna od najperspektivnijih grana privrede u Srbiji, IT industrija pokazala je veliku vitalnost i održivost tokom pandemije koronavirusa.

  Nekoliko je podataka koji potkrepljuju ovu tvrdnju. Od 73 anketiranih IT kompanija, 71 odsto neće pauzirati razvoj svojih novih proizvoda i usluga tokom ove krize. Takođe, 90 odsto IT firmi nije otpustilo nijednog radnika za sada, navodi se u istraživanju „Uticaj pandemije virusa COVID 19 na tržište rada u Srbiji“, koje su početkom aprila sproveli sajtovi HelloWorld.rs i Poslovi Infostud.

  Kako su se izjasnili poslodavci iz IT sektora, gotovo polovina, reklo je da će im razmimoilaženja u odnosu na planirane finansije za 2020. godinu biti „umereno manja“ u odnosu na projekcije, a u 16% IT firmi će „dostići plan“.

  Prednost IT kompanija je to što su u velikoj meri fleksibilne i brzo se prilagođavaju novonastalim situacijama.

  Prema istraživanju, u dve petine IT kompanija ova kriza dovodi kratkoročno održivost njihovog njihovog biznisa u rizik, ali 44% privrednih subjekata IT industrije smatra da COVID 19 nije opasnost za njihov posao.

  Ohrabrujuć je podatak da u najvećem broju slučajeva, IT-jevci neće rezati troškove ili još nisu, ali će početi. Tamo gde će se ipak posegnuti za uštedom mahom se radi o internim ili o troškovima marketinga.

  I dalje zapošljavaju

  Ova kriza je uticala na zapošljavanje u svim industrijama, pa se tako osetila i u IT sektoru. U ovom trenutku je pauzirano zapošljavanje u polovini IT firmi. Ipak, u svakoj četvroj kompaniji posao mogu da dobiju samo oni koji konkurišu na takozvane kritične pozicije u firmi, dok 22 odsto njih otvara nova radna mesta kao i do sada.

  Ipak, 4 odsto IT poslodavaca zapošljava više nego ranije. Mnoge će obradovati i odgovori koji ukazuju na to koliko će taj sektor u bliskoj budućnosti smanjiti broj zaposlenih.

  Oko 57 odsto kompanija neće otpuštati radnike, a više od četvrtine njih smatra da je malo verovatno da se tako nešto dogodi.

  Kako se navodi u ovom istraživanju, u 80 odsto firmi IT sektora nisu smanjivane plate zaposlenima, dok je petina IT kompanija to već učinilo.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE