U Kragujevcu isti slučaj kao u BG: Poslali dete u školu a čekali rezultat

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Kragujevcu isti slučaj kao u BG: Poslali dete u školu a čekali rezultat

  Učeniku kragujevačke OŠ „Natalija Nana Nedeljković“ koji je pohađao nastavu 1. septembra, a istog dana kasnije mu je stigao rezultat da je pozitivan na korona virus, određena je mera samoizolacije, potvrđeno je Danasu u Institutu za javno zdravlje Kragujevca.

  Prema rečima zaposlenih u ovoj osmoletki, učenik se pojavio na časovima prvog dana nove školske godine, a da njegovi roditelji nisu izvestili školu da čekaju rezultate testiranja.

  Tek u utorak uveče, po završetku radnog dana, roditelji su obavestili školu da su im stigli rezultati i da je cela porodica pozitivna na kovid 19.

  U Školskoj upravi Kragujevac rečeno je Danasu da im se škola obratila ovim povodom i da su ih uputili na Institut za javno zdravlje jer od Ministarstva prosvete nisu dobili smernice kako da postupe u ovakvoj situaciji.

  Kako nam je objašnjeno, iz Ministarstva je stigao samo dopis u kome je objašnjeno na koji način škole treba da postupe ako se simptomi infekcije pojave dok je učenik ili nastavnik u školi.

  Sličan slučaj prvog dana škole zabeležen je i u Beogradu.

  Već prvi slučaj koronavirusa u školi u BG: Poslali dete iako su čekali rezultat

  Inače, u Uputstvu Kriznog štaba o o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole je propisano da zaposleni kod kojih se simptomi kovida 19 pojave u školi, treba da se jave kovid ambulanti nadležnog doma zdravlja, a o tome se obaveštava institut/zavod za javno zdravlje.

  „Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku treba odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu/prostoriju određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institut/zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati“, piše u uputstvu Kriznog štaba.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE