U nečemu smo "bolji" od Nemaca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U nečemu smo “bolji” od Nemaca

  U Srbiji se danas nizom akcija i manifestacija obeležava Svetski dan zaštite životne sredine koji se ove godine održava pod sloganom “Pobediti zagađenje plastikom”.

  Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da promoviše različite načine na koje svako može da doprinese borbi protiv zagadjenja plastikom.

  Pronalazak plastike 1907. godine smatrao se razvojnim otkrićem, te su bile sagledavane samo prednosti njene upotrebe. Medjutim, kako je plastika naftni proizvod, njena proizvodnja ugrožava zdravlje ljudi i svih živih vrsta, a takodje utiče i na klimu planete.

  Evropska unija u februaru je donela Direktiva o plastici koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja ove godine.

  Iako Srbija nije članica EU, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nedavno je potvrdilo da će ona u narednom periodu zabraniti upotrebu tankih kesa i uvesti obaveznu naplatu plastičnih vrećica, u skladu s Direktivom.

  Podaci govore da se godišnje u Srbiji potroše dve milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60.

  Te kese najčešće završavaju u prirodi i na deponijama, a poznato je da je za njihovu razgradivost potrebno 1.000 godina.

  Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine kada je održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu na kojoj se okupilo 113 država, koje su izdale zajedničku izjavu o potrebi medjunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE