Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

U petak isplata 60 posto MINIMALCA, za privredu i građane UKUPNO izdvojeno 5,8 milijardi evra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1,01 miliona zaposlenih.

Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

“Кao što smo najavili, svaki zaposleni će dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19”, rekao je Mali.

On je precizirao da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta ove godine.

“To znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi”, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

On je kazao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto BDP Srbije, a što ga čini jednim od najvećih u regionu po udelu u BDP, ali i šire.

Rezultati iznad očekivanja

On je rekao da su ostvareni rezultati u drugom kvartalu ove godine bolji od očekivanih, kao i da je sada više nego jasno da privredna aktivnost u Srbiji postoji, da nije ugašena i da samo predstoji da preduzeća dodatno prilagode svoje poslovne modele novim okolnostima.

“U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi u anketi PКS izjasnilo se da je ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal.”

Sve to budi jedan optimizam da ćemo zajedno preproditi sve ovo i iz svega izaći jači, snažniji, fleksibilniji, spremniji za nove utakmice na međunarodnom tržištu, rekao je Mali.

Istakao je i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvartalu.

Novi temelji svetske ekonomije?

“Arhitektura svetske ekonomije se menja, a možda se postavlja i novi kamen temeljac. Nismo ni sanjali da će se u ovolikoj meri ubrzati digitalizacija, razviti e-trgovina, pregrupisati lanci snabdevanja, promeniti način svakodnevnog funkcionisanja i rada.”

Na nama je da pratimo poslovne promene, ali i preporuke i radimo na razvoju elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenju sive ekonomije i unapređenju poreskog sistema, zaključio je Mali.

Izvor: Beta

Foto: Beta

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE