U Švedskoj crkvi PRVI PUT više sveštenica nego sveštenika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Švedskoj crkvi PRVI PUT više sveštenica nego sveštenika

  Od ove godine u Švedskoj crkvi više je sveštenica nego sveštenika, ali to ne znači da bi ravnopravnost polova unutar Crkve trebalo uzeti zdravo za gotovo.

  Susann Senter bila je jedna od prve četiri žene koje su zaređene 1975. godine u biskupiji u švedskom gradu Vasterasu. Na sinodu Švedske crkve 1958. godine sveštenička služba službeno je otvorena i ženama, ali postojala je i takozvana “klauzula savesti”, što znači da biskupi koji su s teološkog stajališta bili protiv zaređenja žena nisu to morali činiti.

  Tako se dogodilo da su decenijama nakon što je sveštenička služba otvorena za oba pola, žene i dalje isključene u mnogim biskupijama, piše The Local.

  Danas, više od 60 godina nakon što im je dopušteno da obavljaju svešteničku službu, žene su postale većina. Od 3.060 zaređenih sveštenika u Švedskoj crkvi, 1.533 ili 50,1 posto su žene.

  Proces feminizacije išao je mnogo brže nego što je Švedska crkva predviđala. Jedan izveštaj iz 1990. godine procenio je da će trebati otprilike ceo vek pre nego što polovinu sveštenstva budu činile žene. Međutim, taj prag je dostignut samo 30 godina kasnije.

  Švedska trenutno ima nadbiskupicu Antje Jackelén. Ipak, to ne znači nužno da je ravnopravnost polova u Švedskoj crkvi svršena stvar.

  Prema crkvenim novinama Kyrkans Tidningu, postoji značajna razlika u platama od oko 2200 kruna mesečno (oko 200 evra), što Crkva objašnjava činjenicom da najviše položaje i dalje pretežno zauzimaju muškarci.

  Švedska crkva, najveća luteranska zajednica u Evropi, bila je državna Crkva do 2000. godine. Među 10,5 miliona stanovnika Crkva i dalje ima gotovo šest miliona članova, što ne znači da su Šveđani posebno religiozni.

  Sve do 1996. godine sva novorođenčad su automatski postajala članovima Švedske crkve, ali poslednjih godina članstvo rapidno opada, posebno među mlađom populacijom.

  Prema istraživanju Gallup Internationala, Šveđani spadaju u najmanje religiozne narode na svetu. Samo petina stanovnika izjašnjava se kao vernici, a samo dva posto članova Švedske crkve redovno dolazi na nedeljnu misu, ističe The Local.

  Izvor: Index

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE