Udruženje: Domaći privrednici degradirani, 300.000 RSD kazna za najmanji prekršaj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Udruženje: Domaći privrednici degradirani, 300.000 RSD kazna za najmanji prekršaj

  Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” saopštilo je danas da su domaći privrednici “potpuno degradirani” i da su im ovih dana često i za najmanji prekršaj izricane novčane kazne od po 300.000 dinara.

  Zastupnica tog udruženja Milena Amon kaže da se te kazne izriču zbog nekih nepravilnosti kod protivepidemijskih mera, kao što je nepostojanje dezo- barijere, a i zbog nekih “tehničkih” nedostatka oko depozita za vraćanje kusura. Kazne su, prema njenim rečima, nesrazmerne prekršjima i „zatvaraju živi biznis“.

  „Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana, za domaće privrednike uslovi poslovanja su poražavajući“, navodi se u saopštenju Udruženja.

  Dodaju i da smo svedoci dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno dok su postupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima.

  Ističe se da je dodatna otežavajuća okolnost „ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija“.

  Navedeno je i da neregistrovani subjekti koji neometano trguju “na crno” i ne pune budžet plaćaju mandatnu kaznu od 5.000 dinara „pa je takav vid poslovanja veoma isplativ“.

  Udruženje ukazuje da će se setom zakona – Zakonom o fiskalizaciji, Zakonom o elektronskim fakturama i Zakonom o arhivskoj građi  dodatno opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata jer i oni predviđaju drakonske kazne za prekršaje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE