Udruženje turističkih vodiča: Ponižavajuća suma od države

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Udruženje turističkih vodiča: Ponižavajuća suma od države

  Predsednica Udruženja turističkih vodiča u Srbiji Bojana Banković rekla je da je subvencija koju im je država dodelila zbog nemogućnosti rada tokom pandemije koronavirusa od 30.900 dinara dva puta manja od pomoći koju su dobile njihove kolege u Makedoniji.

  “Kada se 30.900 dinara podeli na 12 meseci, mesečno smo dobili po 2.500 dinara“, rekla je Banković, povodom odluke Vlade Srbije da turističkim vodičima i pratiocima dodeli subvenciju od 30.900 dinara.

  Dodala je da su pomoć od države dobili turistički vodiči u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

  Vlada Srbije je prvi put pomogla tu struku od kada je u martu prošle godine počela pandemija, iako je više puta najavljivano da će u okviru turističkog sektora i oni dobiti pomoć, koja je bila predviđena samo za stalno zaposlene radnike, za razliku od vodiča koji zbog prirode posla uglavnom rade na određeno vreme.

  Uredba o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkim vodičima i pratiocima predviđa bespovratnu pomoć u visini od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima, koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći.

  “I da su nam dali po 100.000 kao umetnicima, bilo bi smešno”

  Članica Udruženja turističkih vodiča Milica Lenasi rekla je da je suma kojom je država podržala rad turističkih vodiča i pratilaca “ponižavajuća“. Ona je rekla da su pomoć u iznosu tri minimalne mesečne zarade i još dva puta sa po 60 odsto zagarantovane zarade prošle godine dobili vajari, slikari, pa čak i pevači, kao i oni koji ne žive u Srbiji.

  “U Srbiji nema više od 600 turističkih vodiča sa licencom, a do tog broja smo došli prikupljanjem podataka preko turističkih agencija, jer od Ministarstva trgovine nismo mogli da dobijemo precizan podatak pošto su nam rekli da nas ima 400-500“, rekla je Lenasi.

  Dodala je da su turistički vodiči po sili zakona morali da obnove licence, izdate krajem 1980-ih godina na neodređeno vreme i da verovatno nema više od 300 koji rade na ugovor, u zavisnosti od potreba turističkih agencija za određenim stranim jezikom, i kojima država treba da pomogne.

  “I da nam je Vlada dala po 100.000 dinara koliko je dala prošle godine zaposlenima i umetnicima, to bi bio ‘smešan’ novac za uspešnu državu“, rekla je Lenasi.

  Istakla je da “ako je ta prva pomoć način da vodiči postanu ‘vidljivi’ državi kako bi se spasla struka, da je i to, ipak pomak“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE