Ugostitelji traže razgovor sa Vladom, ovo su MERE koje su predložili

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugostitelji traže razgovor sa Vladom, ovo su MERE koje su predložili

  Ugostitelji Srbije saopštili su da su predali pismo u kome su od Vlade Srbije zatražili razgovor o merama za otklanjanje posledica pandemije, koje bi bile obostrano prihvatljivo rešenje.

  Oni su naveli da su nezadovoljni dosadašnjim radom strukovnih udruženja, pa su se deklarisali kao “nezavisni” i tvrde da njihovo angažovanje nije politički motivisano, već da se samo bore za opstanak.

  Jedna od prvih mera koje predlažu je da se ukinu doprinosi Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) na minimalne neto plate koje su zaposleni dobili kao pomoć države za period kada je ugostiteljima bio ograničen ili zabranjen rad. Ta mera bi, kako su naveli, sada spasla poslodavce da državi ne moraju da “vrate” 61 odsto od dobijenog minimalca po radniku.

  Među zahtevima je i da se za period kada nisu radili ukinu takse za SOKOJ, OFPS, eko taksa, taksa za isticanje firme…

  Na listi predloga mera je i da država spreči blokiranje računa preduzetničkih radnji i preduzeća dok se ne steknu uslovi za plaćanje zaostalih dugova i kazni.

  Ugostitelji traže i da se uvede moratorijum na dospela potraživanja, omogući nesmetana isporuka električne energije i zabrani prinudna naplata svih obaveza na 18 meseci, od dana suspenzije svih mera zabrane rada u ugostiteljstvu.

  BIZLife

  Na spisku je i zahtev da se porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na deset odsto na 18 meseci, od dana suspenzije svih mera zabrane u sektoru ugostiteljstva.

  Od države ugostitelji očekuju i “brže” kredite Fonda za razvoj sa minimalnim kamatama od jedan odsto i grejs periodom od dve godine koji bi bili bi dostupni svima, a ne samo povlašćenima.

  Među predloženim merama je da se ugostitelji skinu sa crne liste banaka za dobijanje kredita, a da se zaposlenima u noćnim klubovima, barovima i salama za svečanosti isplate bruto plate za period kada nisu radili.

  U pismu se navodi i da bi trebalo formirati zajednički radnu grupu koja će definisati realne epidemiološke mere, a ne “jedna osoba na devet kvadrata” koje bi bile primenljive i precizne za razne kategorije ugostiteljskih objekata kako ih inspekcija ne bi slobodno tumačila.

  Podsetimo da je juče premijerka Ana Brnabić rekla da se razmatra još jedan vid sektorske pomoći za barove i noćne klubove i da država traži način da ih identifikuje jer su takvi lokali među najpogođenijima u čitavoj privredi.

  S obzirom na to da noćni klubovi i barovi nemaju jedinstvenu šifru delatnosti, dogovoreno je da se do sledećeg sastanka izradi predlog po kome bi ti lokali na pravedan i jedinstven način mogli biti identifikovani.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE