Ukidanje rominga prvo među zemljama regiona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukidanje rominga prvo među zemljama regiona

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da će ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana ići u dve faze i da će prva podrazumevati ukidanje rominga među zemljama regiona.

  “Ukidanje cena rominga sigurno će ići u dve faze, prva će biti ukidanje rominga unutar regiona, a druga ukidanje rominga sa EU za ceo region”, rekla je Brnabić novinarima u Sofiji posle učešća na Svetskom ekonomskom forumu.

  Ona je kazala da u ovom trenutku “ne postoje nikakve vremenske odrednice” u vezi s tim procesom i da je Srbiji u interesu da što pre postigne dogovor o romingu sa jednom po jednom zemljom u regionu.

  Dodala je da je na Svetskom ekonomskom forumu, održanom u okviru samita EU i Zapadnog Balkana, bilo reči o tome kako taj region može brže da ide ka EU i da digitalna agenda “može brzo da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak zemalja Zapadnog Balkana za zemljama EU”.

  “Druga velika stvar je infrastrukturno povezivanje, a razgovarali smo i o putnom i železničkom povezivanju”, navela je Brnabić.

  Digitalizacija šansa za zemlje u razvoju

  Premijerka je na Samitu EU-Zapadni Balkan ocenila da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  Brnabić je na otvaranju panela “U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema”, ocenila da će digitalna agenda za Zapadni Balkan omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

  “Elektronska infrastruktura pođednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije”, kazala je Brnabić.

  Ona je navela da je cilj Srbije da do 2020. godine dostigne standarde EU u oblasti digitalizacije.

  Samit EU-Zapadni Balkan okupio je više od 50 učesnika, među kojima su predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, premijer Bugarske Bojko Borisov, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

  Na skupu su učestvovali i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva, direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Duško Marković.

  Izvor: Beta

  Foto: Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE