UMETNICA IZ UŽICA: Čuva naša kulturna dobra i od toga živi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UMETNICA IZ UŽICA: Čuva naša kulturna dobra i od toga živi

  Primeri sve većeg broja umetnika koji više ne čekaju druge da ih angažuju već sami sebi stvaraju poslove pokazuje da je umetnost i biznis ipak moguće spojiti, iako su na prvi pogled dva potpuno različita sveta.

  Jedan od takvih umetnika je i slikarka-restauratorka Maja Vujašanin iz Užica, koja se godinama uspešno bavi poslom konzervatora i restauratora kulturnih dobara, slikanjem ikona, mozaikom a od nedavno je registrovala i svoju privatnu konzervatorsku firmu Atelje Iskon.

  „Najveći motiv za započinjanje privatnog biznisa je želja da stvorim ozbiljnu konzervatorsku firmu koja bi doprinela očuvanju našeg ali i svetskog kulturnog blaga“, rekla je Maja za BIZlife.

  Samohrana je majka dva dečaka do 7 od 5 godina,  oni su joj najveći podsticaj i motiv da ide napred a nada se da će jednog dana svojim sinovima u nasleđe ostaviti firmu.

  Maja je 15 godina radila kao saradnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a prošle godine angažovala je jedna strana privatna firma na poslovima konzervacije fresaka u manastiru Sopoćani, koji se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

  Ekonomska kriza u zemlji odražava se na sve oblasti pa možda najviše na kulturu, kaže ona ali navodi da je trenutna situacija za započinjanje privatnog posla u oblasti konzervacije i restauracije veoma povoljna zbog prošlogodišnje izmene Zakona o kulturnim dobrima koja predviđa da poslove konzervacije ne obavljaju više zavodi za zaštitu kulturnih dobara već privatne firme koje na tenderima dobiju te poslove.

  maja4

  Do sada su to uglavnom radile građevinske firme koje su angažovale saradnike konzervatore, ali Maja je odlučila da stvar preuzme u svoje ruke i jedna je od prvih otvorila firmu namenjenu isključivo ovim poslovima.

  Planira da konkuriše na tenderima za konzervaciju i restauraciju kulturne baštine koje će raspisati Republički zavod za zaštitu spomenika kulture verovatno do kraja sledećeg meseca.

  „U započinjanju privatnog posla veliku podršku sam dobila od porodice i prijatelja, dok za materijalna sredstva neophodna za ozbiljan početak rada, planiram da konkurišem za neki od startap kredita koji će mi pomoći u nabavci opreme i materijala“, navela je ona.

  Maja trenutno slika ikone za ikonostas za kapelu u manastiru Bogovađa.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE