UN: 29 miliona devojčica i žena žrtve modernog ropstva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UN: 29 miliona devojčica i žena žrtve modernog ropstva

  U novom izveštaju, predstavljenom u Ujedinjenim nacijama, procenjuje se da je u svetu 29 miliona devojčica i žena – žrtava savremenih oblika ropstva – prisilnog rada, čak i u sopstvenoj porodici, prinudnih brakova, dužničkog ropstva.

  Suosnivačica organizacije za borbu protiv ropstva “Vok Fri” (Walk Free), Grejs Forest (Grace Forrest) izjavila je da svaka 130. žena i devojčica u svetu živi u nekom obliku savremenog ropstva.

  “Danas u ropstvu živi više ljudi nego ikada pre u istoriji”, rekla je Forest na konferenciji za novinare u UN u Njujorku.

  Organizacija “Walk Free” definiše savremeno ropstvo “kao sistematsko oduzimanje lične slobode, pri čemu se osoba zloupotrebljava za nečiju ličnu ili finansijsku korist”.

  Procena da je svaka 130. žena i devojčica u svetu u savremenom ropstvu, ustanovljena je na osnovu rada organizacije “Walk Free”, i dve agencije UN – Međunarodne organizacije za rad i Međunarodne organizacije za migracije.

  Po izveštaju pod nazivom “Osujećene šanse” (Stacked Odds), žene čine 99 odsto svih žrtava prisilnog seksualnog iskorišćavanja, 84 odsto svih žrtava prisilnog braka i 58 odsto svih žrtava prisilnog rada.

  Forest je rekla da se eksploatacija “normalizovala u ekonomiji”, kao i u migracionim putevima što se i pogoršalo zbog pandemije korona virusa, uz “nagli porast prisilnih i dečjih brakova i eksploatacije radnika širom sveta”.

  Najavila je da “Walk Free” i program UN “Every Woman, Every Child” pokreću svetsku kampanju za ukidanje savremenog ropstva pozivom na okončanje dečijeg i prisilnog braka i legalizovanih sistema eksploatacije radnika-migranata. Kampanja takođe poziva multinacionalne kompanije na transparentnost i odgovornost.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE