UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svetske baštine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svetske baštine

  Komitet za svetsko nasleđe UNESKO doneo je na sednici u Fudžu u Kini odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrožene svetske baštine, saopštila je ministarka kulture Severne Makedonije Irena Stefoska.

  Kako je navela, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Severne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim rečima, to i poslednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju očuvanja njegovog statusa.

  Ovom odlukom Severna Makedonija i Albanija obavezale su se da će usvojiti zajednički strateški plan za rehabilitaciju regiona i dalje podizati nivo bilateralne saradnje u zaštiti i upravljanju svetskom baštinom.

  Makedonski premijer Zoran Zaev takođe smatra da je odluka Komiteta priznanje napretku u očuvanju vrednosti Ohridskog regiona, ali i najoštrije upozorenje da “svi moramo ulagati i stalno štititi ohridsko, makedonsko i svetsko naslede”.

  “U narednom periodu zajedno sa Albanijom ćemo ojačati saradnju i koordinaciju sa Centrom za svetsku baštinu i savetodavnim telima UNESKO, kao i sa Evropskom unijom i drugim strateškim partnerima, u cilju pravilne rehabilitacije i beskompromisne primene Plana upravljanja svetskom prirodnom i kulturnom baštinom u Ohridskom regionu”, napisao je Zaev na Fejsbuku.

  Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu pod zaštitom su UNESKO.

  Komitet za svetsko nasleđe te agencije UN razmotrio je izveštaj trojice eksperata UNESKO, koji su početkom godine sproveli monitoring i vladin izveštaj.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE