UNIŠTENE malinjake će OSETITI cela Srbija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UNIŠTENE malinjake će OSETITI cela Srbija

  Pritoka Zapadne Morave, reka Moravica u Ivanjici, Arilju i Požegi poplavila je i uništila više od 1.000 hektara malinjaka, 2.000 do 3.000 hektara krompira, kukuruz i bašte poljoprivrednika, pa i livade za ishranu stoke.

  To je za agenciju Beta izjavio predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

  On je procenio da je šteta 100 odsto na delu gde je prošla bujica, jer je sprala plodni deo zemljišta i iz korena iščupala stabljike malina i povrća, a na pašnjake nanela mulj i smeće, mestimično u sloju debljine pola metra, pa ni trava ne moći da se koristi za seno za ishranu stoke.

  Ivanjicu, Arilje i deo Požege obilne padavine zahvatile su u ponedeljak, 22. juna, a reka Moravica probila branu kod mesta Divljaka, razlila se i presekla put od Ivanjice prema Arilju, uništila useve i sistem za vodosnabdevanje u Ivanjici i okolnim mestima, pa se stanovništvo i danas snabdeva vodom iz cisterni.

  “Ovu štetu u moravičkoj dolini osetiće cela Srbija jer su pe svega uništeni malinjaci čijim izvozom je prošle godine ostvaren devizni priliv od oko 230 miliona evra”, rekao je Radović koji živi u Prilikama kod Ivanjice i gaji maline.

  Dodao je da se maline do roda gaje dve godine, pa ako se sada ponovo zasade roda neće biti ni sledeće godine.

  “Država je obećala pomoć, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nas je pitao šta je prvo neophodno i rekli smo da nam treba voda i dobili smo četiri šlepera vode”, rekao je Radović.

  On je rekao da se poplava još nije povukla ni iz kuća, a klizišta se nisu smirila.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE