UNS o sufinansiranju medija: Kome ode 1,3 milijarde dinara?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UNS o sufinansiranju medija: Kome ode 1,3 milijarde dinara?

  Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je konkurse za sufinansiranje medijskih projekata u 2018. godini, na kojima je dodeljeno oko 1,3 milijarde dinara, obeležio veliki broj nepravilnosti, prvenstveno zbog raspodele sredstava i neobjavljivanja sastava komisija koje su odlučivale o tome.

  UNS je upozorio da su novac na konkursima u 2018. godini dobili i mediji koji su, prema monitoringu Saveta za štampu u 2017. godini, višestruko kršili novinarski Kodeks pa je u prvoj polovini godine listovima Informer i Srpski telegraf i portalu srbijadanas.com dodeljeno oko 13 miliona dinara u 17 lokalnih samouprava.

  U saopštenju se podseća da je krajem novembra i Grad Beograd dodelio novac tabloidima Alo, Informer i Srpski telegraf i da se u rešenju o raspodeli tih sredstava vidi da je Studio B za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, a firme povezane sa tim medijem oko 20 miliona od ukupno 89,8 miliona dinara izdvojenih za projekte.

  “Jedan od članova komisije u Gradu Beogradu bio je i Aleksandar Simić koji je bio u sukobu interesa zato što je, iako zaposlen u Studiju B, ocenjivao projekte i više od trećine ukupno raspodeljenog novca, sa ostalim članovima komisije, opredelio mediju u kom radi, kao i povezanim firmama”, naveo je UNS koji se zbog takve raspodele odrekao 420.000 dinara koje je dobio na istom konkursu.

  Udruženje je navelo i da su pojedini mediji koji su 2017. godine dobili milionske iznose na konkursima, a nisu opravdali projekte, i u 2018. godini dobili novac.

  UNS je u saopštenju naveo da su lokalne samouprave, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicima raspisali tokom godine 161 konkurs, a da 35 opština i Grad Kragujevac nisu raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

  Navodi se i da su u 2018. godini u dva navrata konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja raspisale lokalne samouprave Alibunara, Čajetine, Kovačice, Kule, Novog Sada, Paraćina, Raške, Sremske Mitrovice, Titela, Vranja i Gradska opština Mladenovac.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE