UPOZORENJE za građane: Ko prihvati moratorijum biće mu VEĆA RATA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UPOZORENJE za građane: Ko prihvati moratorijum biće mu VEĆA RATA

  Država je najavila novi moratorijum na otplatu kredita, a ako i za njega budu važila ista pravila kao i za prethodni,  klijenti koji prihvate pauzu, neće morati da izmiruju nikakve obaveze prema banci i davaocima lizinga, tokom njegovog trajanja.

  Ali će zato novi plan otplate kredita, bilo da je u pitanju gotovinski, stambeni ili neki drugi, nakon pauze podrazumevati produžetak otplate i veće rate do kraja otplate, prenose Novosti.

  Oni koji budu želeli da nastave sa otplatom, verovatno će i sada imati tu mogućnost.

  Dok je prvi moratorijum odbilo tek oko pet odsto klijenata, sudeći po komentarima na društvenim mrežama i svakodnevnim pritužbama klijenata koji su se pokajali što su ga prihvatili, sada će se na zastoj odlučiti mnogo manji broj.

  Otplata kredita se posle moratorijuma za one koji su ga prihvatili, produžava za broj meseci zastoja, a iako finansijske kuće nisu obračunavale zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja i nisu pokretale postupak izvršenja, sve rate do kraja otplate su uvećane.

  To je zbog činjenice da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

  Primeri

  Već posle donošenja Odluke, NBS je krajem marta na svom sajtu objavila primere otplate stambenog i keš kredita nakon pauze.

  Prema reprezentativnom primeru za gotovinski kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate od 84 meseca, koji je u trećoj godini otplate, nominalnom kamatnom stopom od 9,82 odsto, mesečna rata od 8.320,9 dinara, nakon primene zastoja porasla je za 310,95 dinara – na 8.631,85 dinara.

  Drugi primer je za recimo stambeni krediti u evrima koji je u jedanaestoj godini otplate, u iznosu od 50.000 evra, sa rokom otplate 240 meseci i mesečnom ratom od 284,02 evra.

  „U varijanti sa primenom moratorijuma, dakle rok otplate 240 plus tri meseca, rata je bila 287,84 evra, odnosno veća je za 3,82 evra. Nominalna kamatna stopa je 3 odsto, promenljiva – 3M euribor + 3,43%”, kažu u NBS.

  Oprezniji u novoj turi

  U prvom talasu ekonomskih mera dužnici su imali nekoliko beneficija, pored odlaganja otplate kredita.

  Na primer, ukoliko su imali više kredita, imalo su pravo na moratorijum u otplati rata za sve kredite, mogli su da odaberu da nastave da izmiruju obaveze i tada su bili dužni da obaveste banku, a oni koji su nastavljali da plaćaju rate, mogli su da se predomisle tokom trajanja moratorijuma.

  Ipak, nakon završetka prvog moratorijuma, mnogi nisu bili zadovoljni novim planom otplate. Iz tog razloga bi dužnici trebalo da da budu oprezniju prilikom pristajanja na novu turu odlaganja kredita.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Slavica

   Kada je bila drugi put ponuda za moratorijum ja se nisam prijavila bancioni su automatski obustavili odbijanje kredita.juče me zovu iz banke ,,preteći,,da taj dug sada nije redovan kredit produžen već je to ZADUŽENJE koje moram odmah uplatiti?!šta sada da radim?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE