UPS: Pad prihoda u 70% preduzeća u Srbiji zbog pandemije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UPS: Pad prihoda u 70% preduzeća u Srbiji zbog pandemije

  Zbog globalne krize izazvane pandemijom, 70 odsto preduzeća u Srbiji prošle godine imalo je prihode niže nego godinu dana ranije, upozorila je danas Unija poslodavaca Srbije.

  Približno četvrtina zadržala je nivo prihoda, a samo četiri odsto firmi je ostvarilo rast, pokazalo je istraživanje koje je Unija poslodavaca Srbije krajem 2020. i početkom ove godine sprovela uz podršku Međunarodne organizacije rada.

  Anketa medju više od 400 preduzeća potvrdila je da kriza izazvana korona virusom i merama za sprečavanje širenja pandemije, nije poštedela nijedan sektor, ali ima bitnih razlika u položaju odredjenih privrednih grana.

  U sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva (HORECA) trećina anketiranih firmi prijavila je pad prihoda veći od 80 odsto, dok je među niskotehnološkim preduzećima to prijavilo 83 odsto firmi.

  Mere Vlade Srbije privreda je ocenila kao izuzetno snažne (po udelu u BDP) i kao nesumnjivu pomoć, međutim, anketa je pokazala da podrška nije bila prilagodjena potrebama pojedinih sektora.

  Većina ugroženih preduzeća nije dobila dovoljno pomoći i očigledna je potreba za ciljanim merama, da bi se delotvornije koristila raspoloživa sredstva, ukazaila je Unija poslodavaca.

  Za 37 odsto preduzeća mere Vlade Srbije su bile adekvatne, a osam odsto anketiranih je kazalo da su ih spasle.

  Za 10 odsto ispitanih mere Vlade su bile potpuno neadekvatne ili nedovoljne, a četvrtina je rekla da su mogle biti bolje.

  Mera podrške koja je najviše korišćena je minimalna zarada za zaposlene, a najmanje preduzeća koristilo je kredite iz Fonda za razvoj ili iz Garantne šeme.

  Više od polovine anketiranih firmi (55 odsto) je nedostatak finansijskih sredstava pokrivalo iz svojih rezervi, moratorijum na kredite koristila je trećina preduzeća, a kredite banaka ili Fonda za razvoj/Garantne šeme po 17 procenata.

  Probleme sa finansijama nije imalo 17 odsto privrednih subjekata.

  Ocenili su da ohrabrujuće deluje da skoro 70 odsto preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih.

  Otpuštanja su verovatna kod 15 odsto anketiranih, ali taj manjak radnih mesta bi trebalo da nadoknadi 16 odsto preduzeća koja veruju da će u narednom periodu zapošljavati.

  Кod velikih firmi čak trećina veruje u takav optimistički scenario.

  Skoro 30 odsto preduzeća smatra će im i dalje biti potrebna dodatna podrška u poslovanju. Taj procenat je najveći kod mikro preduzeća (34 odsto), a najmanji kod velikih (šest procenata).

  Iz Unije poslodavaca su istakli da su ovi procenti potvrdili opšti zaključak da je kriza najviše pogodila mikro i mala preduzeća, a da su velike kompanije potvrdile daleko veću otpornost na udar krize.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE