"Uskoro POMOĆ za najugroženije delove preduzetničkog sektora"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Uskoro POMOĆ za najugroženije delove preduzetničkog sektora”

  Najugroženiji deo privatnog, preduzetničkog sektora, moći će da računa i na dodatnu podršku čije modalitete, na osnovu predloga privrede, Privredna komora Srbije (PKS) razmatra zajedno sa nadležnim ministarstvima, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

  Jasno je da buduće mere državne pomoći više ne mogu biti linearne, jednake za sve kompanije, već usmerene ka onima kojima je pomoć najpotrebnija – ka najugroženim delatnostima i malim biznisima. Razgovaramo, recimo, o mogućnostima dodatne podrške putničkom saobraćaju koji je pretpreo, kao i turizam, velike gubitke”, rekao je Čadež u intervjuu agenciji Beta.

  Naveo je da je važno da se nastavi sa jakim garantnim šemama da bi se državnim garancijama umanjio rizik banaka da investiraju u mala i srednja preduzeća, a privrednicima obezebedili što povoljniji krediti, kao i da maksimalno budu iskorišćene mogućnosti programa evropskih i američkih partnera kao što su DFC, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka.

  “Međutim, što kriza duže traje, sve je izvesnije da će, kao i svuda u svetu, privreda morati da preispita i prilagodi pravila poslovanja, a države terapiju – mere podrške korporativnom sektoru, kako bi se očuvalo zdravlje kompanija na duže staze i podržali oni biznisi koji mogu da prežive i održivo posluju”, rekao je Čadež.

  Bitno da se ne uđe u krizu solventnosti

  Podsećajući da je u proteklih godinu dana najveća briga bila da se sačuva likvidnost kompanija, on je ocenio da je sada bitno da se ne uđe u krizu solventnosti, odnosno da se iz likvidnosti podrži solventnost i preispita stečajno zakonodavstvo, kako se ne bi dogodili masovni stečajevi, kao i da se podrže preduzeća koja imaju realnu poslovnu i tržišnu perspektivu da restrukturišu svoje bilanse.

  BIZLife

  “Važno je i da razmišljamo kakve su nam garantne šeme potrebne, kome i kako da plasiramo novac, koji je sada jeftin i očigledno će biti još neko vreme, da ta ‘infuzija’ ode u sektore koji zaista imaju budućnost”, rekao je Čadež.

  Predsednik PKS smatra i da će institucije morati da budu pripremljene da na vreme reaguju kako bi ljude koji budu dolazili na tržište rada iz ugroženih delatnosti osposobili za neke nove poslove.

  Prema njegovim rečima, privreda Srbije je bolje nego što je iko očekivao podnela udare koronavirusa, izbegla je veće gubitke sa kojima se suočavaju i mnogo razvijenije ekonomije.

  Dodao je da su očuvane firme, održana njihova likvidnost i da je u godini pandemije bilo 36.000 novoosnovanih biznisa, koliko je novih firmi i preduzetnika registrovano u Agenciji za privredne registre za 11 meseci, dok je broj ugašenih značajno manji nego u prethodnoj godini.

  Naveo je da je, prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, ukupan broj zaposlenih radnika u kompanijama turističko-ugostiteljskog sektora, po svim osnovama, od stalno zaposlenih do onih koji su imali ugovore o privremenim i povremenim poslovima, za 11 meseci 2020. godine smanjen je dva odsto, a kod preduzetnika povećan pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Da bismo obezbedili uslove za normalno poslovanje i privredni rast preduslov broj jedan jeste da se virus stavi pod kontrolu. Bez toga sve procene i brojke i dobri signali sa medjunarodnog tržišta, neće mnogo vredeti, ukazao je Čadež.

  On je rekao da je veće angažovanje domaćih kompanija, kao izvođača, podizvođača i dobavljača, u realizaciji infrastrukturnih i drugih velikih projekta koje finansira država, jedna od mera koje je PKS, na inicijativu privrednika, predložila vladi kako bi se ublažio problem smanjene tražnje na domaćem i inostranom tržištu.

  “Koronavirus ni u 2020. nije zaustavio investicije”

  Čadež je dodao da je važno i da lokalne kompanije budu što više uključene u dobavljačke lance velikih izvoznika, domaćih i stranih, i da se nastavi sa privlačenjem stranih ulaganja u proizvodnju robe više dodate vrednosti za izvoz, koje bi uposlile i domaće firme.

  “Našim izvoznicima bi od koristi bilo i povećanje fonda za osiguranje izvoznih poslova, novi sporazumi o slobodnoj trgovini, pomoć u nastupu na vanevropskim, brzorastućim tržištima… Komora je svoju podršku internacionalizaciji poslovanja privrede već prilagodila novim okolnostima kroz, recimo, organizaciju online susreta privrednika sa potencijalnim partnerima iz sveta i podršku digitalizaciji poslovanja privrede”, rekao je Čadež.

  Na pitanje mogu li se očekivati nove domaće i strane investicije u slučaju povoljnije situacije vezano za pandemiju, on je rekao da koronavirus ni protekle godine nije zaustavio ni domaće, javne i privatne, niti strane investicije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE