Uspešna priča sa MMF: "Sačuvali privredu u teškoj godini"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uspešna priča sa MMF: “Sačuvali privredu u teškoj godini”

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom “Instrument za koordinaciju politika” i da je to poseban uspeh, imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje sveta.

  “U uslovima pandemije korone i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF, kao što je završetak transakcije za prodaju Кomercijalne banke.”

  Uspeli smo i da izmenimo okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, zatim da usvojimo metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, kao i da usvojimo strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima, rekao je Mali, prenelo je Ministarstvo finansija.

  On je naveo da “najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu”.

  “Do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi, koje upravo pohvaljuje i MMF. Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa”, naglasio je Mali.

  On je podsetio da je Srbija u proteklih 30 meseci, koliko je trajao angažman sa MMF, “ispunila skoro sve planirane ciljeve”.

  “Reč je o nekoliko desetina ciljeva koji su bili planirani u okviru aranžmana, a koji treba da pomognu našoj državi da bude na pravi način uređena, da privrednici budu zadovoljni poslovnim okruženjem, a građani kvalitetom života. To su važni ciljevi na kojima smo predano radili u proteklom periodu, a koji već imaju pozitivne efekte na ekonomiju naše zemlje”, naglasio je Mali.

  On je naveo da će već tokom januara biti vođeni razgovori sa MMF o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

  Odbor izvršnih direktora MMF doneo je u petak, 8. januara 2021. odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije. Ovaj program odobren Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE