Usvojen rebalans: Deficit 381 milijardi, pomoć građanima i privredi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen rebalans: Deficit 381 milijardi, pomoć građanima i privredi

  Skupština Srbije usvojila je rebalans ovogodišnjeg budžeta i tri zakona za sprovođenje trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

  Rebalansom su predviđeni ukupni prihodi budežta od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

  Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara, što je 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto ranije planiranih tri odsto.

  Vlada je i u rebalansu procenila da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti šest odsto, a da će inflacija usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je bilo prognozirano.

  Poslanici su usvojili Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima će biti uplaćena novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, zatim i izmene Zakona o utvrdivanju garantne šeme kao mera podrške privredi i Zakon o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi.

  Predviđeno je da svi punoletni građani ove godine dobiju pomoć, dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Prijavljivanje za tu pomoć je od 28. aprila do 15. maja.

  Izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije postojeće državne garancije za kredite preduzećima su uvećana za 500 miliona evra. Zajmovi se daju na rok od 36 meseci uz obavezan grejs period od devet do 12 meseci.

  Zakonom o utvrdivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi predviđene su garancije u ukupnom iznosu od 500 miliona evra za ugrožena preduzeća, koja su u 2020. imali pad prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019.

  Ti krediti biće otplaćivani u roku od pet godina, uz grejs period od 18 do 24 meseca.

  Dok je Fiskalni savet upozoravao da se rebalansom snažno povećava budžetski deficit, što će za posledicu imati rast javnog duga, ministar finansija Siniša Mali je rekao da dug neće biti uvećan preko 60 odsto BDP.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE