Usvojen REBALANS: Višak ide na plate i pomoć penzionerima i "švajcarcima"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen REBALANS: Višak ide na plate i pomoć penzionerima i “švajcarcima”

  Skupština Srbije usvojila je rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je utvrđeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

  Utvrđeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra.

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

  Takođe je utvrđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u toj valuti.

  Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd Sarajevo.

  Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

  Skupština je usvojila i izmene Zakona o PDV kojim su utvrđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara ? Izgleda da neko misli da je penzija socijalna kategorija, zaboravljaju da je odlukom vlade ukinut mehanizam za usaglasavanje penzija za celu 2019. godinu, te da je novac koji je trebalo da ide u penzije zavrsio negde drugde ? Drugim rečima penzioneri su pokradeni po ko zna koji put. Spadam u one koji su plaćali velike doprinose PiO fondu, a sada se nagoveštava da će od sledeće godine biti neproporcionalno uvećanje penzija, dvocifreno, kako kaže ministar niskih a znatno manje Većih penzija ? Ide se dakle na uprosečenje penzija. Zbilja lepa kupovina glasova birača, i to naravno na tudj račun. A onih 5.000 din pomoći je sramotno, dakle radiš ceo radni vek, uplaćuješ doprinose, a na kraju te svedu na socijalni slučaj...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE