USVOJENI finansijski zakoni: Mali "ODBRANIO" pola mlrd. EUR državne pomoći

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  USVOJENI finansijski zakoni: Mali “ODBRANIO” pola mlrd. EUR državne pomoći

  Skupština Srbije usvojila je set od šest finansijskih zakona, među kojima je i Zakon o kontroli državne pomoći.

  Tim zakonom se, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, jača transparentnost dodele državne pomoći, omogućava efikasnija kontrola i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale.

  Odbacujući navode da Srbija prednjači u dodeli državne pomoći, Mali je naveo da je Nemačka prošle godine dala 43 milijarde evra državne pomoći, Francuska 17 mliijardi, Mađarska 3,3 milijarde, a Srbija oko 538 miliona evra.

  Poslanici su usvojili i Zakon o računovodstvu koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine i Zakon o reviziji sa kojim su korisnici dužni da usklade poslovanje u roku od šest meseci.

  Zakonom o računovodstvu uređuju se obveznici primene ovog zakona, razvrstavanje pravnih lica, organizacija računovodstva i računovodstvene isprave, uslovi i način vođenja poslovnih knjiga, sastavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju, Nacionalna komisija za računovodstvo, kao i nadzor nad sprovođenjem odredbi ovog zakona.

  Zakonom o reviziji uređuju se uslovi i način obavljanja revizije finansijskih izveštaja, stručna osposobljenost lica i licence za obavljanje revizije, davanje i oduzimanje dozvole za rad društvima za reviziju i samostalnim revizorima kao i nadzor nad obavljanjem revizije.

  U Skupštini je usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, kojim se uređuje obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica kod banaka, radi zaštite u slučaju stečaja ili likvidacije banke i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

  Usvojen je i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, kao i Zakon o alternativnim investicionim fondovima.

  Poslanici su sedmog oktobra usvojili rebalans budžeta, Zakon o budžetskom sistemu i izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE