Usvojeno: EU ublažava RESTRIKCIJE za putovanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojeno: EU ublažava RESTRIKCIJE za putovanja

  Savet Evropske unije usvojio je preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanja određenih ograničenja za vakcinisane osobe.

  Ublažavaju se i kriterijumi za ulazak na listu trećih zemalja čijim je građanima dozvoljeno da putuju u EU, u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama. Takođe, preporuka se odnosi na prihvatanje digitalnih sertifikata trećih zemalja.

  U Briselu kažu da preporuka stupa na snagu u petak, nakon objavljivanja u Javnom glasniku, a da će njena primena zavisti od zemalja članica pojedinačno.

  “Zemlje članice trebalo bi da podignu restrikcije na putovanja za građane trećih zemalja koji su primili poslednju proporučenu dozu vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove najmanje 14 dana pre dolaska. Članice mogu da ukinu restrikcije i za putnike koji su najmanje 14 dana pre ulaska primili preporučene doze vakcina koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

  Da bi se ukinula ograničenja za putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovida na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

  Savet EU preporučio je zemljama članicama da bi do usvajanja uredbe o priznavanju Digitalnih zelenih sertifikata trebalo da budu u mogućnosti da “prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže bar minimum podataka”, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

  U slučaju brzog pogoršanja epidemiološke situacije u trećoj zemlji ili otkrivanje novog zabrinjavajućeg soja virusa, Savet EU poziva države članice da usvoje hitna, privremena ograničenja za sva putovanja u EU.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE