UVOZ medicinske opreme težak BILION USD, a evo ko su najveći IZVOZNICI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UVOZ medicinske opreme težak BILION USD, a evo ko su najveći IZVOZNICI

  Nemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora, a najviše se u vreme pandemije COVID-19 carini – sapun, pokazuje izvešTAJ Svetske trgovinske organizacije (STO).

  Ukupan izvoz lekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. godini dostigao je 996 milijardi dolara, što je šest posto više nego u godini ranije.

  Nemačka je najveći izvoznik, sa izvozom u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 posto udela u svetskom tržištu. Na drugom mestu je SAD sa 116,6 milijardi i udelom od 12 posto. Treća je Švajcarska s 90 milijardi dolara izvoza i devet posto udela u globalnom tržištu.

  Te tri zemlje čine nešto više od trećine svetskog izvoza medicinskih proizvoda, utvrdio je STO.

  Vrednost uvoza porasla je prošle godine pet posto, premašivši 1.000 milijardi dolara. Time je ukupna vrednost globalne razmene medicinskih proizvoda u 2019. dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet posto vrednosti ukupne globalne robne razmene.

  Kina je sedmi izvoznik cele grupe medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno s Nemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima STO.

  Singapur predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora, u koju su se još svrstali SAD, Holandijai Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.

  Zbog pandemije koronavirusa bolnice širom sveta pokušavaju da ih nabave, a u poslednje vreme i same organizuju proizvodnju pojedinih delova 3D štampanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora, ali i organizovanih inicijativa građana.

  Nestašica usled pandemije

  STO je posebno objavio podatke za proizvode kojih nema dovoljno za borbu protiv COVID-19, prema čestim upozorenjima vlada, međunarodnih organizacija i medija.

  Reč je o sredstvima za dezinfikaciju i sterilizaciju, zaštitnim maskama, rukavicama, sapunima i sanitarnim tečnostima, monitorima za praćenje stanja pacijenata, uređajima za merenje pulsa, zaštitnim naočarima i vizirima, sterilizatorima, toplomerima, ultrazvučnim i rentgen aparatima, respiratorima, maskama za kiseonik i uređajima poput onih za kompjutersku tomografiju.

  Ukupno je prošle godine izvezeno i uvezeno tih proizvoda u vrednosti od 597 milijardi dolara, što odgovara 1,7 posto globalne robne razmene, navodi STO.

  STO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i liječenje Covida 19.

  Raspon se kreće od 2,1 posto u proseku za lekove, preko 3,4 posto za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera, do 11,5 posto za proizvode za ličnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljam se ta stopa penje i na 27 posto.

  U STO izdvajaju prosečnu carinu na uvoz sapuna od 17 posto, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50 posto.

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje redovno temeljno pranje ruku sapunom i vodom kako bi se sprečila zaraza, a kao alternativu sugeriše upotrebu sredstava za dezinfikaciju.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE