Uz povećanja, penzionerima i jednokratna pomoć

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uz povećanja, penzionerima i jednokratna pomoć

  Pored ukidanja zakona o privremenom umanjenu penzija i “značajnom” poećanju istih, vlasti najavljuju ponovo jednokratnu pomoć za najugroženije penzionere.

  Prema rečima ministra zaduženog za regionalni razvoj i predsednika PUPS Milana Krkobabića, još se razgovara o iznosu koji će jednokratno biti isplaćen i dodaje da može da se očekuje između pet i sedam hiljada.

  On je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da se još ne znaju detalji o isplati jednokratne pomoći penzionerima, ali da se može očekivati između pet i sedam hiljada dinara, zavisno od količine sredstava u budžetu.

  Govoreći o obračunu penzija, Krkobabić kaže da formula utemeljena zakonom, jasno definisana, mora da postoji. Za to je, kaže, potreban konsenzus svih društvenih činilaca.

  MMF: Nova formula za obračun penzija

  Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da nije ukinuta formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije, već da će se sledeće godine uvesti nova koja će se primenjivati od 2020. godine.

  “Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje u toku naredne godine”, rekao je Sosa za Politiku.

  Pre stupanja kriznih mera na snagu, penzije su se usklađivale u aprilu i oktobru, u skladu sa rastom cena na malo i BDP. IZ MMF su najavili da će nova formula biti poboljšana i da će svako povećanje penzija u buduće morati da bude linearno za sve penzionere.

  “Primenom ove dve mere rast ukupnih izdataka za penzije tokom 2019. godine biće u skladu sa privrednim rastom, što znači da ukupan udeo penzija u BDP neće biti povećan”, objasnio je Sosa.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   BITANGA JE BITANGA, A PENZIONER? Da nije ministar Milan Krkobabić pao s Marsa pa je izjavio da penzije moraju da budu sigurne i obračunate po jasnim pravilima. Da li on zna da je zakon o PIO usvojen krajem septembra, a sada on se pravi lud i želi da spasi penzionere, a spašava ih još od vremena od smrti njegovog oca Jovana. Pre bi se reklo da je njegova priča glupost i nenormalnost. Još nisu povećali penzije, obećanje je da će biti 10. novembra, a ovaj klipan od ministra već deli penzionerima jednokratnu pomoć, a nije pitao svog vođu. Krkobabićev PUPS je stranka za jedan kombi, ušlihtao se ΛV i gurnuo mu se do cipela, ojačao i sada “zavodi” penzionere na krajnje nedostojan način, a time je pogazio i ljudkosti oca. Bolje mu je da ode u neku zadrugu, bar da čuva ovce po Banatu, valjda to može, drugo mu ne ide od ruku?

  • Viktorija

   Sta ce se desiti,kad ovi"najugrozeniji"sa ovoliko obecanih primanja,sustignu tate i mame,pa ih cak i "preskoce"u bogatstvu-koji ce onda biti dolji prag siromastva?Ova prica o tati i mami je "uspavanka"za penzionere,gde se na kraku nije zavrsilo sa dobrom vilom,nego lose,pogubno,bedno;sta sa onima koji ni "ovo"nisu i nece docekati?!Price oko pentija dugo traju,namerno zbunjujuce,na kraju vidite da je ovakav odnos polaritovao penzionere i da su bitni samo oni iz"glasacke masinerije"!Uostalom,ko je ovaj lik Krkobabic koji ovako odusevljeno najavljuje "divne vesti"?Jos nesto-posto je udeljivanje penzija diskrecjono pravo pojedinaca i dva puta godisnje novcana pomoc,da li takav nacin odlucivanja vazi i penzionersko "vodjenje ljubavi"?Sta na ovo sve kazu Udruzenja penzionera-ako nemaju nista,s ovom pricom treba prestati ,jer ce penzioneri biti raspiluceni od gomile informacija koje treba desifrovati.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE