V. Britanija: Šteta od koronakrize OGROMNA i neravnomerna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  V. Britanija: Šteta od koronakrize OGROMNA i neravnomerna

  Godina zaključavanja zbog epidemije koronavirusa koštala je britansku ekonomiju 251 milijardu funti – što je ekvivalent celokupne godišnje proizvodnje jugoistočne Engleske ili gotovo dvostruko veće od Škotske, navodi se u istraživanju koje je objavio britanski Gardijan.

  Analiza Centra za ekonomska i poslovna istraživanja otkrila je da su, iako je čitava država pretrpela ogromnu štetu zbog ograničenja aktivnosti od početka prve blokade, neki siromašniji britanski regioni su prošli najgore.

  U analizi se navodi da će se jaz sever–jug proširiti ukoliko britanska vlada ne preduzme korake kako bi se osiguralo da siromašniji delovi Velike Britanije ne snose nesrazmerno veće ekonomske gubitke izazvane pandemijom.

  Ekonomista Centra za ekonomska i poslovna istraživanja Sem Majli rekao je da izveštaj upoređuje prognoze njegove organizacije pre kovida 19 za Ujedinjeno Kraljevstvo, sa nivoom proizvodnje 12 meseci nakon što je Boris Džonson rekao Britancima da moraju da ostanu kod kuće.

  Bruto dodata vrednost – koja meri vrednost roba i usluga koje proizvodi ekonomija, umanjena za troškove ulaznih sirovina i sirovina potrebnih za njihovu isporuku – bila je više od 250 milijardi funti niža nego što bi inače bila, rekao je Majli.

  “Potrošnja potrošača je naglo pala, preduzeća su i dalje zatvorena, a mnogi pojedinci su ostali bez posla. Ovi faktori, među nebrojenim drugim, doveli su do ogromnih troškova za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, uz poražavajući gubitak hiljada života”, rekao je ekonomista.

  London “otporniji” od Škotske, Velsa…

  U apsolutnom iznosu, gubici u Londonu bili su najveći u bilo kom regionu, i iznosili su 51,4 milijarde funti izgubljene aktivnosti. Slede jugoistok i istok Engleske, sa gubicima od 34,7 milijardi funti, odnosno 26,6 milijardi funti.

  Međutim, gubici Londona su srazmerno manji u odnosu na Škotsku, Vels i istočnu Englesku jer se London u velikoj meri oslanja na sektore kao što su finansije i osiguranje, te informacije i komunikacije, koji su najlakše izvele prelaz na rad od kuće.

  Zbog toga bi uprkos oporavku u celokupnoj britanskoj ekonomiji, koji najavljuje vlada nakon ublažavanja ograničenja zaključavanja, neki regioni mogli biti podložniji dugotrajnim efektima pandemije, poput veće stope nezaposlenosti i većeg stepena zatvaranja preduzeća.

  Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je BDP za devet odsto ispod onog u februaru 2020. godine, poslednjeg meseca pre prvog zaključavanja.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE