VAKCINE idu "kao alva": Biontek očekuje skoro 16 mlrd. EUR prihoda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VAKCINE idu “kao alva”: Biontek očekuje skoro 16 mlrd. EUR prihoda

  Nemačka biotehnološka kompanija Biontek (BioNTech) objavila je da joj je prihod više nego ustostručen u drugom tromesečju zahvaljujući prodaji vakcina protiv kovida 19, prognoziravši da će u celoj godini dostići 15,9 milijardi evra.

  U drugom kvartalu prihod nemačke kompanije koja je razvila vakcinu u saradnji s američkim Fajzerom (Pfizer) skočio je na 5,31 milijardu evra. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 41,7 miliona evra.

  Neto dobit iznosila je u razdoblju od aprila do juna 2,79 milijardi evra. Drugo tromesečje prošle godine kompanija je zaključila s gubitkom od 88,3 miliona evra.

  Navode da su zajedno s Fajzerom do 21. jula ove godine isporučili više od milijardu doza cepiva u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i potpisali ugovore o isporuci približno 2,2 milijarde doza.

  Očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji kapacitet za proizvodnju vakcina dostići tri milijarde doza, a u 2022. bi trebalo biti proširen na do četiri milijarde doza.

  Procenjuju da će u finansijskoj 2021. godini nakon isporuke trenutno ugovorene 2,2 milijarde doza njihov prihod iznositi 15,9 milijardi evra.

  Fajzer je krajem prošlog meseca podigao procenu svog udela u ovogodišnjem prihodu od prodaje cepiva na 33,5 milijardi dolara.

  Dodaju i da, “iako treća doza BNT 162b2 ima potencijal da sačuva najviši stepen efikasne zaštite od svih varijanti” virusa, uključujući delta soj, razvijaju i planiraju da klinički testiraju poboljšanu verziju vakcine koja cilja na Spajk protein.

  Kliničko ispitivanje trebalo bi početi do kraja meseca, pod uslovom da se ishode potrebne regulatorne dozvole, navodi se u saopštenju.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE