Vape za radnicima, čak nude novac onima koji ih dovedu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vape za radnicima, čak nude novac onima koji ih dovedu

  U Nemačkoj nikada posle ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

  Špigel u svom onlajn-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cveta. Mnogi Nemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao retko kada.

  Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Nemačka nalazi u fazi pregrevanja… “Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo”.

  “Pregrevanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove “rupa u proizvodnji”) je u Nemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procene se kreću od nešto više od nula odsto BDP pa do tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem. Jedan od pokazatelja jakog pregrevanja jeste i nedostatak radne snage u delovima privrede”, piše Špigel onlajn.
  [preporucene_vesti ids=”278748″]

  O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: “Stručnjaci upozoravaju da će sledećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje. Bolnica Sv. Martin u Langenfeldu je zato pribegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja.”

  A nemačka železnica Dojče ban raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mesta – sve za samo nedelju dana.

  “Ta ponuda je deo najvećeg nemačkog konkursa za zapošljavanje. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovođe. Širom Nemačke se za konkurs javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove nedelje zaposli 1.000”, piše Berliner morgenpost.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bozo

   Postoji potreba za kvalifikovanom radnom snagom; kome treba nekvalifikovana radna snaga. Lakse je uvesti sa Istoka Evrope i Balkana donekle obrazovanu radnu snagu nego ratne izbeglice skolovati.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE