Vašington sprema takse za evropske avione, sireve... - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Vašington sprema takse za evropske avione, sireve…

  Sjedinjene Američke Države žele da uvedu nove carine na robu iz Evropske unije vrednu 11,2 milijarde dolara, od aviona do Gauda sira i maslinki, da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Erbas.

  Iako visina carina nije velika u poređenju na stotine milijardi dolara carina koje SAD i Kina uvode u njihovom trgovinskom ratu, ta namera nagoveštava prekid trgovinskih pregovora sa EU u trenutku kada privredna aktivnost već naglo usporava.

  SAD i EU pregovaraju od prošle godine oko toga kako da izbegnu uvođenje carina koje je predsednik Donald Tramp želeo da nametne da bi smanjio trgovinski deficit sa zemljama kao što je Nemačka.

  Stručnjaci upozoravaju da carine vode do viših potrošačkih cena u zemljama koje ih uvode i mogu negativno da utiču na ekonomski rast.

  Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila je spisak proizvoda iz EU na koje bi bile uvedene carine u očekivanju odluke Svetske trgovinske organizacije ovog leta.

  SAD su se 2004. žalile STO da EU pruža nefer podršku evropskom proizvođaču aviona Erbasu. STO je u maju presudila da EU jeste dala neke ilegalne subvencije Erbasu što je naškodilo američkom proizvođaču aviona Boingu.

  “EU je iskorišćavala SAD oko trgovine mnogo godina, uskoro će prestati”, napisao je Tramp na Tviteru.

  Ovaj potez SAD izgleda da odražava šire nezadovoljstvo oko sporog tempa trgovinskih pregovora sa EU, navodi agencija AP.

  EU je odgovorila da sprema sopstvene uzvratne mere zasnovane na odvojenom slučaju pred STO, u kome je pronađeno da je američki Boing dobio ilegalnu podršku od američke države Vašington.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE