VELIKA pobeda: Na Staroj planini bez MHE do 2035.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VELIKA pobeda: Na Staroj planini bez MHE do 2035.

  Nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen, na Staroj planini neće biti izgrađena više nijedna mini-hidroelektrana.

  Ono što je pre oko godinu dana ocenjeno kao redak primer sloge vlasti i opozicije, pošto je u pirotskoj skupštini jednoglasno prihvaćen zaključak da se iz prostornih planova izbace sve lokacije za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana, na korak je da preraste u zvaničan dokument.

  Naime, nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen, na Staroj planini neće biti izgrađena više nijedna MHE. I ta zabrana će ostati na snazi narednih 15 godina.

  Brisanje pedesetak MHE, koliko je predviđeno katastrom iz 1987. godine, kao pobedu meštana vide i eko-aktivisti i predstavnici lokalne vlasti koji, kako se do sada činilo, nisu imali zajednički jezik.

  Za Aleksandra Jovanovića Ćutu, predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine (ORSP), ovo je jedini logičan potez.

  “Posle dve godine odbijanja političara da reše problem i zabrane izgradnju 58 MHE u zaštićenom području, izbegavanje bilo kakvog razgovora sa nama, konačno su sprečili da nestanu sve reke Stare planine.”

  Da to nisu uradili meštani bi morali da se sele, jer više ne bi bilo vode. Tako bismo dobili ekološke izbeglice, kaže za Politiku Aleksandar Jovanović Ćuta.

  Piroćanci su do pre nekoliko dana mogli da prouče detalje nacrta novog prostornog plana i upute primedbe na adresu Komisije za planove koja će ih razmatrati. Potom, ovaj dokument odlazi pred komisiju resornog ministarstva koja treba da da saglasnost, a onda sledi poslednja reč odbornika Pirota.

  Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da ministarstva već poštuju stav lokalne samouprave o zabrani izgradnje MHE na njihovoj teritoriji.

  Nedavno je resorno ministarstvo odbilo zahtev jednog investitora zainteresovanog da gradi malu hidroelektranu na Staroj planini, pozivajući se upravo na zaključak o brisanju MHE koji je skupština usvojila prošle godine.

  Ovaj poslednji korak koji smo preduzeli nije rezultat pritiska ni nekakvih lokalnih moćnika ni eko-aktivista, već zaključka da ne postoji javni interes da one budu izgrađene. Isključivo smo se vodili interesom lokalnog stanovništva, ističe Vasić za Politiku.

  “Borba se nastavlja, jer moramo da odbranimo Rakitsku reku koja pripada opštini Babušnica, jer investitor ignoriše rešenje o zabrani radova”, najavljuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pakleštanin

   Umesto MHE, kroz Prostorni plan su provukli izgradnju "turističkih centara" na Staroj planini i prevođenje Toplodolske reke u Zavojsko jezero, što je, kada je pomenut pre mnogo godina, bio predlog koji je izazvao opštenarodni gnev. Vrhuška grada Pirota se primirila na duže vreme, da bi predlog reaktivirali u najnovijem Prostornom planu. Još ništa nije gotovo, Stara planina je i dalje u velikoj opasnosti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE