Velika šansa za radnike iz Srbije: Nemačka otvara vrata čim prođe pandemija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Velika šansa za radnike iz Srbije: Nemačka otvara vrata čim prođe pandemija

  Poslovi u medicinskom, trgovinskom i dostavnom sektoru Nemačke biće otvoreni za strane radnike, nakon ublažavanja mera usled pandemije, a to će biti velika šansa i za radnike sa Zapadnog Balkana koji su se pokazali kao vredni i marljivi, prenosi Al Dzazira.

  Korona virus bukvalno je poharao brojne sektore nemačke ekonomije i na stotine hiljada ljudi je ostalo bez posla. Uprkos tome, šanse za radnike sa Balkana biće dostupne čim se ublaže pravila zbog pandemije COVID-19.

  Šejla Vojić iz savetovališta Faire Mobilitaet (Pravedna mobilnost – socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika) Saveza nemačkih sindikata (DGB) u Štutgartu rekla je za Al Džaziru da su najviše pandemijom pogođeni sektori transporta i logistike, avioindustrija, maloprodajni objekti, ugostiteljski i kulturni objekti, kao i celokupan turizam.

  Ovo savetovalište se zalaže za poboljšanje uslova rada u Nemačkoj i fokus je podrška zaposlenima, posebno iz država Srednje i Istočne Evrope.

  Nemačkoj i dalje nedostaje stručan medicinski kadar, pogotovo zbog pandemije i to u sektoru nege i u COVID-odeljenjima.

  Velika potražnja za stručnim kadrom u proteklom periodu bila je i u apotekama, farmaceutskim kompanijama i taj trend će se nastaviti i u ovoj godini, ukoliko se produže zabrane i ograničenja kretanja, odnosno ne dođe do suzbijanja virusa.

  Nemačka je ove godine produžila takozvano Pravilo za Zapadni Balkan, a na snazi je i novi Zakon o doseljavanju stručnjaka.

  Pravilo o Zapadnom Balkanu, koje je ove godine produženo još do 31. decembra 2023. godine, ne uslovljava kvalifikovano stručno obrazovanje ili visokoškolsku diplomu, što je kod novog Zakona o doseljavanju stručnjaka slučaj.

  Termini za podnošenje zahteva za vizu, u nemačkoj ambasadi u Sarajevu biće i dostupni čim budu ukinute mere ograničenja ulaska u Nemačku zbog pandemije i čim odgovarajuće vize ponovo budu mogle da budu izdate.

  Izvor: BIZLife/AJ

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE